Witam.
Uruchomiwszy przeglądarkę IE, Avast zaczął mi wypluwać komunikaty o wykryciu pasożytów Win32:Qandr[Rtk] i Win32:Rootkit-gen[Rtk]
Prawie wszystkie umiejscowione w WINDOWS\system32\drivers lub WINDOWS\LastGood\system32\drivers. Oczywiście próby usuwania/kwarantanny nic nie dają, wyrzuca i wyrzuca kolejne komunikaty.
Wersja avasta nie jest najnowsza (4.8), ale już ściągnąłem 5tkę, tylko nie wiem czy mam ją już instalować czy dopiero po zwalczeniu pasożytów.
Log z OTL:
Log z HiJackThis:
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie informatyki, więc szukałem sobie po sieci informacji co robić w takiej sytuacji. I niestety, posłuchałem się jednej fatalnej i uruchomiłem ComboFixa… Po tym jak dotarłem to tego forum, zrozumiałem jaki ze mnie głupek, no ale stało się. Na szczęście system dalej działa. Jedyne co, to po załadowaniu Pulpitu długo uruchamia jeszcze jakieś programy, i dopiero po jakiejś minucie jest windowsowska muzyczka witająca. Nie wiem tylko, czy to wynik działania pasożytów, czy ComboFixa.
Po odpaleniu wypluł coś takiego:
Tak więc, skoro problem pozostał, postanowiłem napisać tutaj, bo widziałem, że piszą tu ludzie kompetentni