Router+Access Point?

Witam!

Ostatnio zachciało mi się bezprzewodowego internetu w moim domu… Wiec postanowiłem kupić router. Kolega polecił mi Netgear’a, wiec owego kupiłem… Niestety nie znałem sie na tym i kupiłem takiego bez Wifi. Ma jedynie 4 złącza LAN. Czy istnieje możliwość podłączenia czegoś dodatkowego, żeby moc rozprowadzić WIFI, czy musze kupić nowy router? :frowning:

Pozdrawiam!

Musisz dokupic Access Pointa

:smiley: Nieźle… Niestety musisz kupić router wi-fi myślę że Taki wystarczy Ci do podłączenia w domu…

Jeśli chodzi o Access Pointa to jest to co wygląda prawie tak samo jak router i sie to podlacza do routera przez LAN? O to chodzi?

Proszę zmienić temat postu na konkretny, opcja zmień i popraw.JNJN

Access Point to swoisty konwerter LAN <-> WiFi. Jeśli do tego co masz dokupisz AP’ka to wpinasz do do portu LAN i niejako masz rozbudowany router o opcję WiFi. Oczywiście lepiej jest kupić od razu pożadny router - masz wtedy tylko jedno urządzenie a nie 2, oraz odpada konfiguracja AP’ka które znów ma też własny IP itd. Jeśli jesteś początkującym to lepsze jest wyjście all-in-one.

A co do sprzętu to ja polecam LinkSysa. Ceny nie są może najmniejsze ale też nie najwyższe, a za to sprzęt jest bardzo dobry - w sensie bezawaryjnej pracy (zwisy, restarty, utrata polaczenia).

Ja osobiscie kozystam z combosa: model ADSL+router+WiFi: Linksys WAG354G. Mam wpiete 2 kompy via LAN i jeden WiFi (server). Chodzi 24/7 bez awaryjnie juz od miesiaca.

Wielkie dzięki !!