Router Airlive N450R brak połączenia z internetem, problem z konfiguracją

Witam, 

mam problem z routerem Airlive N450R. Jestem w tym temacie kompletnie zielony na forum pojawiło się kilka podobnych tematów ale chyba potrzebuje “chłopskiej” porady jak mam sobie z tym poradzić

sprawa wygląda następująco:

mam modem LTE Huawei E398 i internet w polsacie przy podłączeniu modemu do usb w laptopie i korzystaniu z oprogramowania polsatu wszystko działa bez zarzutu.

chcę jednak podłączyć modem do routera  Airlive N450R. postępuję wg instrukcji w ustawieniach karty sieciowej zmieniam żeby adres IP oraz DNS pobierało automatycznie i laptop łączy się z routerem ale jest komunikat “brak połączenia z internetem”. przy wpisywaniu ręcznym adresu IP oraz maski wyskakuje komunikat o tym że system windows wykrył konflikt pomiędzy adresami IP…

proszę o pomoc bo możliwe iż jest to banalny problem ale jak dla mnie w tej chwili nie do pokonania…

Dlatego też proszę, korzystając z przycisku Edytuj , który znajdziesz w prawym dolnym rogu swojego posta i opcji Użyj pełnego edytora , dokonać korekty tytułu, tak aby konkretnie mówił o problemie.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.   

Hej,

Jeśli w routerze masz włączony serwer DHCP, to nie jest potrzebne konfigurowanie adresu IP - zostawiasz w komputerze na automatyczne otrzymywanie adresu IP.

• Czy w ogóle router finalizuje połączenie poprzez modem USB? Dioda 3G świeci się światłem ciągłym bądź przerywanym?
  • Próbowałeś aktualizacji firmware w routerze? Najnowsza wersja dodaje dodatkowe modele modemów USB do listy kompatybilności.
    Pozdrawiam,

Dimatheus

na routerze wcale nie ma diody 3G

nic nie aktualizowałem, w specyfikacji routera ten modem jest na liście modemów które pasują do urządzenia.

Hej,

Jest, poniżej portu USB - tak samo jak dioda NAS.

Pozdrawiam,

Dimatheus