Mam internet z kablówki (Multimedia Polska). Jest tam jakiś modem, potem mam połączone do routera Asus RT-AC51U. Komputer mam połączony z routerem przez sieć elektryczną (powerline) - czyli jakby po kablu. Dodatkowo mam w komputerze adapter wii-fi i połączenie z wi-fi generowanym przez router. Niestety co jakiś czas, chyba nieregularnie, tracę dostęp do internetu na minute-parę minut. Potem znów się włącza.
Czy na podstawie jakiś logów z routera lub PC da się stwierdzić dlaczego tak jest? Tzn. które urządzenie szwankuje. Czy może trzeba by wymienić powiedzmy router ?
Ale jaki to ma sens? Zdarza się, że powerline przestaje działać? Jeśli nie, wyłącz wifi, wyeliminuj potencjalny problem z “gryzieniem się” interfejsów sieciowych.
Dlaczego dwa połączenia? Bo jak miałem tylko przez powerline to było tak samo, czyli zrywało połączenie co jakiś czas. [więc nic - interfejsy - się z niczym nie gryzło]
Przyjąłem przypuszczenie że to wina powerline czy tam skoków w sieci elektrycznej. Dałem jeszcze wi-fi licząc że gdy powerline się rozłączy to będę miał internet przez wif-fi
Mieszkam w bloku i wi-fi słabo działało. Dużo różnych sieci. Mam dużą różnice prędkości między wi-fi i PLC i dlatego zainwestowałem w PLC. Ale może rzeczywiście spróbuję.