Witam.
Mam router archer ax55pro. Serwer ftp dziala mi w sieci lokalnej natomiast nie moge sie na niego wbic z komputerow z innej sieci.
Ddns jest skonfigurowany raczej prawidlowo bo z apki w telefonie moge wejsc na niego i tez moge pingi wysylac z telefonu.
Nie wiem co zrobilem zle.
Ps. Dostawca internetu do ktorego jest podlaczony router to netia a w telefonie t-mobile.
Jeśli na telefonie miałeś włączone Wi-Fi to podłączony byłeś do sieci lokalnej, tak jak pozostałe komputery, jeśli nie, a miałeś połączenie z serwerem, to znaczy, że albo blokujesz połączenia na routerze albo robi to Netia.
PS. Bezpośrednie wystawianie serwera ftp do Inetnetu to nie jest dobry pomysł.
Telefon byl podlaczony w innej sieci (T-Mobile), router w neti. Aplikacja „Theter” jak i pingi z telefonu dzialaja. Ftp nie.
Ps. Nie mam tam waznych plikow tylko chce miec do nich dostep z kazdego miejsca.
„Port Forwarding” (przekierowanie portów), w instrukcji routera
IP zewnętrzne, IP wewnętrzne
DDNS (Dynamic DNS) jako aplikacja na serwerze, lub ustawienie na routerze
Jak ustawisz przekierowanie portów i skonfigurujesz DDNS to wszystko będzie działać. Tylko podczas testowania telefonem wyłącz połączenie WiFi.
Edit: Info sprzed kilu lat. Doczytałem na jakimś forum że T-Mobile blokuje porty zewnętrzne i trzeba wykupić osobna usługę by to odblokować. Może dzisiaj się to zmieniło.