Może ktoś wytłumaczy mnie niekumatemu jak tytułowy router ma osiągnąć teoretyczny maksymalny sumaryczny (5400Mbit/s) przesył danych jeżeli ten konkretny model dysponuje jedynie pojedyńczym gniazdem WAN 1Gigabit/s?
A kto powiedział, że to prędkość przesyłu z portu WAN? Przecież urządzenia mogą komunikować się między sobą.
To wytłumacz mi skąd wziąć sygnał WiFi jako źródło takiej prędkości?
Czytaj to co na dole
Opis: " Gigabitowe prędkości Wi-Fi dla streamingu w jakości 8K – Prędkości dochodzące do 5400 Mb/s w dwóch pasmach zapewniają płynną transmisję i szybsze prędkości pobierania.†"
Na dole strony:
„† Podane prędkości sieci bezprzewodowych to wartości maksymalne, zgodne ze specyfikacją standardu IEEE 802.11. Rzeczywista szybkość transferu danych, zasięg sieci i liczba podłączonych urządzeń mogą różnić się w zależności od warunków sieciowych, ograniczeń ze strony klienta, czynników środowiskowych, takich jak materiały budowlane, przeszkody, natężenie ruchu i lokalizacja klienta.”
Po prostu marketing
Przecież to suma, np. podpinasz się pod WIFI i ciągniesz z internetu, do tego podpinasz sobie pod LAN komputer i udostępniasz coś co ciągniesz z kolejnego portu itd. chodzi o ŁĄCZNĄ przepustowość.
Czyli jak dobrze wyciągam wnioski ten TP-LINK nie może pracować z maksymalną prędkością jako pierwszy (źródłowy) sprzęt do rozprowadzania WiFi, czyli inny sprzęt z gniazdem WAN o większej prędkości musi propagować łączność bezprzewodową. Ale jako następne urządzenie rozgłaszające sieć WiFi (onemesh) to jak najbardziej tak. Producent i polecający tego TP-LINK-a mogliby chociaż wspomnieć o tym niewygodnym fakcie. Podejrzewam, że niejeden klient zostanie wpuszczony w „maliny” i wyda kilkaset złotych na próżno.
Jak robisz sieć w większej ilości pomieszczeń, to kupujesz jakiegoś np. MikroTika L009UiGS-RM, do tego dokładasz punkty dostępowe, potem konfigurujesz sobie to wszystko (kiedy co ma przełączać, jakie częstotliwości w danym punkcie, żeby nie właziły nie właziły na siebie itd. to wbrew pozorom wcale nie jest taki prosty temat) a nie kupujesz jakieś routery po taniości. Chyba nie spodziewasz się, że takie wynalazki oferują stabilną pracę, zwłaszcza przy większej ilości klientów, przy przepustowości 2.5Gb/s? A już na pewno nie jako mesh. A jak chcesz proste do kilku urządzeń w małym mieszkaniu to sobie kupujesz coś w rodzaju TP-LINK Archer AX72 PRO z 2.5Gb/s portem i masz.
A jaki masz internet na wejściu? Żaden sprzęt tego nie podbije. Zawsze tylko będą straty.
W teorii będę niedługo miał dostęp do światłowodu o prędkości do 2Gigabit. Na ulicy już są „wykopki” pod światłowód. Właśnie zakupiłem router ASUS TUF-AX3000 o teoretycznej sumarycznej prędkości do 3000Mbit/s z portem WAN 2,5Gigabit. Powinno dobrze działać. Na WiFi i tak delikatnie obetnie prędkość
więc nie będę utyskiwać. Na dzień dzisiejszy dysponuję złączem do 120Mbit/s download. Więc czekam niecierpliwie na przedstawiciela od operatora światłowodu.
Dla zego nie .mesh? Ka .am Tenda Nova i jest ok.
To sobie podłącz 1Gb/s łącze, i sprawdź potem ile będzie na tym twoim Nova, jaki ping, a jeszcze podłącz jednocześnie kilka odbiorników i sprawdź wtedy jak to wygląda. To jest zabawka, a nie stabilne i szybkie łącze.
@alli5 Przecież takie informacje to są tylko chwyty marketingowe. Robione po to żeby klient kupił produkt. Jak wyciągniesz na tym routerze 1000Mbps po WiFi to nic tylko się cieszyć. Ja się z tych nowych routerów TPLINK wyleczyłem (to już nie są te routery co kiedyś np. WR543G czy WR1043ND). MikroTik jest dużo lepszy i ma dużo większe możliwości konfiguracyjne.
Pozdrawiam!
@wasabi1084 Ja mam łącze radiowe 20 na 3 mb.
Światłowodu to nie ciągnie, no co ty.
Do światełka to router odpowiedni no i to takie urządzenie, modem?
Przy takim łączu, to wystarczy ci WIFI z przed 20 laty. Ludzie mają łącza po 1Gb/s i chcieliby mieć w domu przynajmniej te 500 w dowolnym pomieszczeniu.
Ja też mam dom za miastem i po prostu zamontowałem sobie zewnętrzny router mikrotika LTE, co pozwoliło mi na wyciągnięcie 100Mb/s.
Sąsiedzi mają 2 w porywach a zwykle nie działa im w ogóle.
Możesz podać model tego routera LTE - prośba do wasabi1084
No ok, ale limity itd.
Na LTE mam limit 1TB, do domowych zastosowań mi wystarcza.
MikroTik ATL LTE18 kit (ATLGM&EG18-EA) musi być na zewnątrz i czasami trzeba podnieść, np. u znajomej podniesienie poza szczyt dachu dosłownie o metr, dało praktycznie 30% lepszy transfer. Router nie wymaga anteny, jest zintegrowana, zasilanie idzie razem z kablem sygnałowym, można dać nawet 100 metrów bez straty transferu.
No, a co. jeśli pada deszcz / śnieg?
Już lepsza antena zewnętrzna chyba…
Router Mikrotik ATLGM&EG18-EA - Opinie i ceny na Ceneo.pl
Cena też niczego sobie.
Wygląda to jak jakiś element sieci kratowej lub AP