Witam, szukam routera do ok 250 zł nie chcial bym przekroczyc 300zł, który ogarnie mi mój mały domek, internet musi trafić do salonu i obu sypialni, uproszczony schemat domku:
Mam światłowód an przechodzi na zwykłą rj-45
Niestety router musi być w tym miejscu, ponieważ tu wychodzi kabel z internetu.
Chciałbym router 2,4+5ghz z QoS i najlepiej jakby miał gigabitowe porty ethernet.
Zastanawiałem się nad
ASUS RT-AC1200G+
TP-Link Archer C7
Netgear R6350 (na promocji)
Witam.
Najpierw bym Ci polecił żebyś sprawdził jak rozchodzi się sygnał jeśli chodzi o salon, sypialnię i też do laptopa bo to jednak przechodzi przez parę ścian i może jeden router nie wystarczyć.
Możesz podłączyć na sucho jakiś router (może jakiś znajomy ma coś tego typu jak chcesz) i sprawdzić programem w telefonie typu WiFi Analyzer jak zachowuje się sygnał, drzwi też pozamykaj na czas testów bo też jakiś wpływ mają
Może lepiej po sprawdzeniu decydować, jak wyjdzie że sygnał nie dochodzi do kanapy na salonie lub do sypialni to można kombinować na inne sposoby.
Pamięci RAM mają tyle samo, procesor Asus nieco szybszy (900MHz vs 880MHz w Netgear-ze), Asus 4 antenki 5dBi, Netgear - 3, ale producent nie podaje ich zysku. Aktualizacja oprogramowana i u jednego, i u drugiego producenta godna pochwały; nie to, co TP-Link, który wypuszcza urządzenie i o firmware-ze zapomina.