Router do domku

Witam, szukam routera do ok 250 zł nie chcial bym przekroczyc 300zł, który ogarnie mi mój mały domek, internet musi trafić do salonu i obu sypialni, uproszczony schemat domku:

Mam światłowód an przechodzi na zwykłą rj-45
Niestety router musi być w tym miejscu, ponieważ tu wychodzi kabel z internetu.
Chciałbym router 2,4+5ghz z QoS i najlepiej jakby miał gigabitowe porty ethernet.

Zastanawiałem się nad
ASUS RT-AC1200G+
TP-Link Archer C7
Netgear R6350 (na promocji)

Witam.
Najpierw bym Ci polecił żebyś sprawdził jak rozchodzi się sygnał jeśli chodzi o salon, sypialnię i też do laptopa bo to jednak przechodzi przez parę ścian i może jeden router nie wystarczyć.
Możesz podłączyć na sucho jakiś router (może jakiś znajomy ma coś tego typu jak chcesz) i sprawdzić programem w telefonie typu WiFi Analyzer jak zachowuje się sygnał, drzwi też pozamykaj na czas testów bo też jakiś wpływ mają :stuck_out_tongue:
Może lepiej po sprawdzeniu decydować, jak wyjdzie że sygnał nie dochodzi do kanapy na salonie lub do sypialni to można kombinować na inne sposoby.

Przy routerze aktualnym routerze TL-WR941N wifi analyzer pokazuje w pokojach w przedziale od -80 do -70 dBm

Wg mnie ASUS i przeciąganie kabla 2 pomieszczenia nad oznaczonym na zdjęciu router.

W wybranych przez Ciebie zdecydowanie Asus RT-AC1200G+. TP-Linka bym sobie podarował.

jak panica napisał, lepiej podciągnąć drugi router gdzieś bliżej bo później problem może być.

To co koledzy ASUS ale ten Netgear R6350 kusi za 249 zł z kodem peryferia2019

Jak tam trochę taniej to można i ten brać, najnowszy firmware jest z tego roku, parametry podobne a może i trochę lepsze.

Pamięci RAM mają tyle samo, procesor Asus nieco szybszy (900MHz vs 880MHz w Netgear-ze), Asus 4 antenki 5dBi, Netgear - 3, ale producent nie podaje ich zysku. Aktualizacja oprogramowana i u jednego, i u drugiego producenta godna pochwały; nie to, co TP-Link, który wypuszcza urządzenie i o firmware-ze zapomina.

Za 300 zł nie będziesz miał w domku komfortu. Jeśli cena jest kluczowym parametrem to pociągnij kabel. Kabel jest najtańszy :slight_smile: