Router do domu z obsługą wielu urządzeń po wifi

Cześć,
szukam niedrogiego routera do domu, gdyż sprzęt od operatora nie daje rady.
Posiadam łaczę światłowodowe 350 Mb/s. Router będzie podpięty do sprzętu operatora.
Podstawowe wymagania:

• powinien bez problemu ogarnąć po WiFi 8 urządzeń, czasem może być 10,
  • gigabitowe porty,
  • 5Ghz, możliowść rozgłąszania jednocześnie 2 sieci (2,4 i 5) mile widziana, nie wszystkie urządzenia obsługują 5Gz,
  • MIMO mile widziane, nawet wskazane,
  • dobry zasięg, obsługa urządzeń w promieniu 10-15m, niestety po drodzę są ściany,
  • nie zrywanie połączeń co chwilę.

Budżet (to zależy):
jeśli się da dobrze by było zmieścić sie w ok. 200zł, jak się nie jestem w stanie dołożyć jeszcze 100-150.

Myślałem o:

• TP-Link Archer C6
  • Totolink A3100R
  • Tenda AC6

Widziałem, że polecane są również Asusy. Ze względu, że w temacie nie siedzę na co dzień, nie wiem co wybrać, czy propozycje które podałem są w ogóle godne uwagi. Czy polecacie coś innego/proponujecie coś innego?

Pozdrawiam

Mikrotik hAP AC2
Jeżeli nie boisz się trochę bardziej skomplikowanej konfiguracji.

Mam Archera C6 od kilku miesięcy i działa bezproblemowo. Ogarnia łącze 150 Mb/s. Po WiFi można bez problemu wyciągnąć pełną prędkość. Robiłem też testy komputer WiFi <-> komputer na kablu gigabitowym i osiągnąłem transfer około 47 MB/s w odległości około 4 metrów od routera. Zazwyczaj podpięte jest kilkanaście urządzeń (4 po kablu, kilka WiFi 2,4 GHz, reszta WiFi 5 GHz). Zero urwanych połączeń, zawieszeń itd.
Z wad mogę wymienić tylko to, że nie ma własnego resolvera DNS. Czyli nie możemy wołać komputerów w LANie po hostnamie. Trzeba znać ich IP adresy. Ja u siebie i tak miałem w sieci działającą non stop Malinkę, więc zainstalowałem tam Dnsmasq’a i skonfigurowałem tak, żeby Malinka ogarniała DHCP + DNS.

Wiesz, może jak w praktyce wygląda zasięg tego mikrotika?

Kilka urządzeń do wifi tzn. ile? Ile urządzeń w tym samym momencie komunikuje się bezprzewodowo z routerem?

5 urządzeń 2,4 GHz pracujących non stop
5 urządzeń 5 GHz w tym 2 pracujące non stop
3 urządzenia kabel 1 Gb/s w tym 1 pracujące non stop
1 urządzenie kabel 100 Mb/s pracujące non stop

Jeżeli chodzi o zasięg to mimo że posiada tylko wbudowane anteny to radzi sobie bardzo dobrze. Przynajmniej u mnie. Miałem wcześniej Asusa RT-AC1200 i Linksysa WRT1900ACS i MT wypada lepiej.