Router do Neostrady z dobrym wifi do 250 zł

Witam, poszukuje jakiegoś routera do neostrady z dobrym WIFI , mój obecny router często gubi sygnał i tak ma od nowości. Czasami nagle rozłącza neta na kilka minut po czym znów wszystko jest okej. Czy router XDSL będzie pasować też do neostrady ? Bo ktoś pisał że ADSL i XDSL pasują

W tej kwoicie TP-LINK Archer VR400 ale nawet droższe maja tylko “LAN 10/100”.
Jak byś chciał “LAN 1000” to nawet >350zł musisz wyłożyć.

1. Neostrada po stronie WAN nie wyciąga nawet 100mbps więc…
  2. Słicz 1000mbps kupisz za 100zł 8-portowy.
  3. W przypadku dużej powierzchni lepiej kupić dwa lub trzy access pointy niż szukać routera z super zasięgiem który i tak nie będzie działał ze względu na ograniczenia mocy nadawanego sygnału.
  4. Router XDSL nie będzie działał ponieważ nie ma portu RJ11 do podłączenia linii telefonicznej.
1 polubienie

xDLS czyli z portem WAN RJ-45, zaleca się do kablówek, sieci lokalnych. ADSL to router z wbudowanym modemem ADSL (Neostrada, Netia). Do ADSL router z portem 10/100Mb wystarczy, z Gigabitowymi portami to 350-600 zł najtańsze.

Chociaż na dal tego nie pojmuję skoro switch 5 portowyGigabitowy mozna mieć za 80 zł TP-Linka, ale jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że o kase.

Po co komu gigabitowy router do Neostrady, która sama w sobie nigdy nie wyciągnie takich prędkości? xD

Co rozumiesz przez “dobre wifi”? Jak duży obiekt chciałbyś pokryć sygnałem? Ilu i jacy klienci?

Autorze jak ci nie zalezy na 5Ghz, a przy neostradzie to nie wiele daje to polecam ten router. Świetne WiFi i ciągle wspierany przez Asusa chociaz ma już swoje cyfry na karku :slight_smile:

Jeżeli mieszkasz w mieście i wokół siebie masz kilkanaście, -dziesiąt sieci wifi 2,4 to 5ghz jest wybawieniem :wink:

Pamiętaj, że 99% sieci WiFi w 2.4Ghz chodzi na kanale automatycznym czyli 11 lub 13, wiec jak ustawi niższy 9,7,3,1 nie powinno być tragedi. 5Ghz ma słaby zasięg wiec tez szału nie będzie, a 5Ghz do 750Mb/s tak naprawde jest picem reklamopwym, a nie efektowną predkościa, no moze w tym samym pomieszczeniu co router. Poza tym musiałby mięc karte WiFi Asusa, żeby miec pewnośc, że się dobrze dogada :slight_smile:

Z moich doswiadczeń wynika, źe w przypadku dobrych routerów (używałem Asusa RT-AC68U i obu modeli Synology) zasięg 5ghz był lepszy niż 2,4ghz w tych tanich.

Ale mówisz o routerach za 500-800 zł :slight_smile: Ja mam 4G-AC68U to RT-AC68U z wbudowanym LTE do 300Mb/s :slight_smile: To się z Tobą zgadzam, ale do 250 zł pchanie sie w 5 Ghz to głupota moim zdaniem bo różnicy nie odczuje czy to Asus czy TP-Link w tej kwocie to 5Ghz jest dla picu.

Mieszkam na wsi i nie ma tutaj bardzo dużej ilości wifi, ten ASUS myślę, że wystarczy. Dzisiaj już mój tp link tak szaleje, że co 2-3 minuty wywala internet i dopiero po czasie znów łapie sygnał

Ale domy potrafią być duże, z piętrami :wink: a wtedy tani router po prostu nie da rady.

No fakt są prawie wszędzie domy piętrowe, aa jeszcze chce zapytać bo tak patrze na tego ASUSA i on jest bezprzewodowy, a czym się różnią przewodowe od bezprzewodowych.

Przewodowe czyli bez WiFi, ale dziś chyba routerów bez wifi nie robią bo sie nie opłaca.

Asus w swoich routerach daje mocne WiFi, a jak będzie trzeba dokupisz mocniejsze antenki bo sa w Asusie tym odkręcane :slight_smile: Router postawić najlepiej na środku domu w miare możliwości lub w najwiekszym pokoju nie przy telewizorze i nie w rogu, żeby sygnał miał się gdzie rozłozyć :slight_smile:

Czyli uważasz, że routery 5 GHz to pic na wodę, fotomontaż i posiadanie tego w domu to wyrzucanie pieniędzy w błoto? Powiedz to mojemu laptopowi, który na 2,4 GHz w pomieszczeniu obok - jedna nie za gruba ściana na tym samym routerze - miał prędkości rzędu 30-40 Mbit, a po przełączeniu na 5 Ghz leci la luzie 240-250, bo tyle mam w umowie. Farmazony panie prawisz. 5Ghz owszem, ma mniejsze pokrycie, ale sygnał jest stabilniejszy, mniej podatny na zakłócenia elektromagnetyczne, a sąsiadujące ze sobą kanały pracy nie oddziałują na siebie nawzajem. Urządzeń w standardzie N miałem już kilka, jak nie kilkanaście. Metr od routera raz wyciągnąłem okolice 100 Mbit, ale 300 w życiu nie uświadczyłem.

Wszystko zalezy od karty WiFi odbierającej. Taki prosty przykład zakupiłem na USB taka karte Zyxela z 5Ghz do 867Mb/s i łączac z Asus 4G-AC68U zarówno w 2.4 jak 5 Ghz ledwo pokazuje 1.2MB/s przy pobieraniu plików gdzie karta Asus PCE-AC56U czy bez U bo nie pamiętam tez w 5Ghz pokazuje to co po kablu czyli 6-7MB/s przy pobieraniu w LTE T-Mobile do 60Mb/s. Mi zdażyło sie na smartfonach z Androidem, że w 5Ghz bardziej gubi niż w 2.4Ghz połączenie z routerem, tak ma chrzesniak na iPhonie SE. Wszystko zalezy od urzadzenia odbiorczego.

Mam Lumię 950 - stabilnie 250 Mbit na 5 GHz, miałem przez dwa dni kartę USB TP-Link Archer T2UH - 250 z niskimi pingami w całym mieszkaniu, właściciel zgłasza, że przez dwie ściany sygnał mocny, stabilny i średnio ma 100-120 Mbit - maks jego łącza. Smartfon brata - jakaś Xperia i laptop konwertowalny LENOVO YOGA 510 też leci u niego maks łączem, bodaj 120, a ma jakiś tani router ASUSA - na 2,4 miał 20-30 przez jedną ścianę. Dodam jeszcze, że moja L950 potrafi trzymać połączenie stabilniej jak oddalam się od domu w porównaniu do 2,4 Ghz, które miałem wcześniej - połączenie niby było, ale 0,5 Mbit do niczego się nie nadaje - mam odniesienie odległości w postaci latarni ulicznej. Odnoszę wrażenie, że masz problem z konfiguracją routera, a nie z urządzeniami. Czasem trzeba przetestować, który kanał nam najlepiej działa i jaka częstotliwość pracy jest odpowiednia.

To kanał ustawiac do urzadzenia odbiorczego?? To bez sensu trochę :slight_smile: Obecnie z Asus 4G-Ac68U raz skonfigurowanym wszystko działą idealnie wiec nie wiem, ale na poprzednich routerach w tym te Huaweie dawane przez operatorów to poprostu masakra z WiFi, juz na nich chyba przetestowałem wszystkie kanały i poprostu załamka, dlatego zainwestowałem w Asusa bo nigdy nie zawiódł. Wcześniej używałem jakiś czas 4G-AC55U, ale on miał LTE do 150Mb/s bez agregacji pasm :slight_smile:

TP-Link Archer VR600 Nie zrywa połączenia, ma dobry zasięg, Gigabit LAN, 2,4 GHz (b, g, n), 5 GHz (ac) Print Server, Storage Server, DLNA, VPN, IPTV, IPv6, możliwość konfiguracji przez aplikację w smartfonie. Firmware z 2017. GUI w języku polskim. Prosta konfiguracja. Stabilne połączenie ADSL. Ceny oczywiście przykładowe.

Wyniki Allegro https://is.gd/5Cm0De
Skąpiec https://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/18108745

Aktualizacja Firmware (rewizja 2.0) z pliku binarnego, ręcznie przez kabel LAN.