Mam internet w Multimedia Polska i kupiłam router DSL WiFi TP-Link TL-WR543G, bo jakiś koleś w sklepie komputerowym mi powiedział, że właśnie taki muszę mieć żeby podłączyć modem motoroli który dostałam od multimedii do mojego routera który kupiłam. No i teraz to tak właśnie wygląda, że kabel z modemu multimedii mam podlączony do routera w gniazdku nazwanym WAN no i przez kabel LAN do laptopa… jednak jak mam tak podłączone wszystko nie działa internet w ogóle. Zrobiłam ustawienia Quick Setup według instrukcji jednak nie działa… nie wiem jak się do tego zabrać… pomóżcie… powiedzcie co trzeba ustawić w kompie… w protokołach TCP\IP i potem co w tych ustawieniach w przeglądarce jak wpisze http://IP… co zrobić, żeby ten internet leciał przez router bezprzewodowo na trzy komputery…
na pewno musisz zresetować modem multimedii - wtyczka z gniazdka,
musisz też ustawić wszędzie na kompie w tcp/ip na automatyczną konfigurację i na routerze ustawić dhcp na porcie wan - bo w multimedii wszystko przyznawane jest automatycznie.
no i musisz tez skonfigurować router - dane do logowania są na nalepce od spodu routera, jeśli chcesz korzystać z wifi to należy je też włączyć w odpowiedniej zakładce w trakcie konfiguracji routera.
ale własnie chodzi o to że ja nie wiem jak to wszystko zrobić w ustawieniach routera… nie wiem co tam wybrać, wpisać dokładnie itd. ustawilam protokoly automatycznie a reszty nie umiem…
– Dodane 11.10.2009 (N) 17:03 –
ustawienia wifi i wszystko jest juz dobrze bo przez chwile działał mi internet na laptopie, a kiedy probowalam podlączyć na PC i odlaczylam na chwile router to za 15 min jak podlączylam to nagle nie dziala… a przez modem multimedii na PC nawet na kablu nie dziala!