To niech sobie kupi, pełno jest tego barachła w internecie. Tylko, że jeśli przewodu będzie więcej niż 5 metrów, to będzie miał gorzej niż zyska. Jak ma problem z zasięgiem sieci, to się kupuje urządzenie zewnętrzne, np. ZTE MC889 albo coś podobnego.
Przy zachowaniu zasady 2-3 metry kabla możesz coś ugrać. Są anteny kierunkowe, jeżeli wiesz gdzie jest nadajnik i ją dobrze nakierujesz to najlepszy efekt. Z drugiej strony anteną kierunkową odcinasz się od możliwości łapania innych stacji a czasami lepsza ta która mniej obciążona. Dodatkowo 5G często agreguje pasma, więc nakierowanie na jeden nadajnik może nie być dobrym pomysłem.
Bez prób się nie obejdzie, ale może też być tak że wydasz 200-300zł na antenę a zysk będzie niewielki. Co do konkretnego modelu, nie polecę bo mam doświadczenie tylko z jednym modelem. Popytaj AI. Jeżeli łapiesz 5G, to hasło „Antena dla 5G, panelowa, dookólna, kierunkowa, wady i zalety, dla routera FiberHome LG6121F” bo tam jest wiele niuansów jak 2×2 MIMO itp, poczytaj o antenach panelowych, ogarniają większy kąt. Zobacz jakie masz nadajniki w okolicy i ile z nich „zgarniesz” jedną anteną https://beta.btsearch.pl/
Chciałem podpowiedzi odnośnie wzmocnienia sygnału…
Każą pytać AI itd. Sam korzystam z AI, fakt, to prawda, ale można - nie, że uzależnić się, ale… brakuje mi słów. Zauważyłem, że nas tym i innych forach tak czasami jest z tym AI. Nawet na FB, na pewnej grupie widziałem posta z linkiem do konwersacji z Gemini, ale brak opisu o co chodzi…
Na początku był IRC. Potem fora i komunikatory typu Gadu-Gadu, Tlen itd, później powstały grupy FB i serwery Discord itd. Obecnie dalej to istnieje, ale doszło AI. ajajaj, czyżby kontakt z ludźmi przez fora zanikał i każą AI używać, bo szybciej?
Sorki, jeśli to bzdury co napisałem, to nie hejtować, moje myśli…
Jest OK:) AI coś tam wypluje ale to jest dobre do dalszego przedyskutowania na forum. Np dzięki AI sprawnie ogarniesz jakie są anteny a potem możesz pytać o szczegóły.
No i takie czasy. Zabawne, bo w listopadzie 2024, dokładnie rok temu męczyłem się z pewnym kodem, który z AI bym zrobił 4 razy szybciej. Listopad 2024 - nikt nie używał AI. Listopad 2025 - AI najbardziej dyskutowany temat w sieci. Wszyscy zapomnieli o kowidach, wojnach, nawet atak kosmitów się nie udał, tera AI
Sam walczyłem z czym? Generowaniem kluczy API w Google Cloud do wtyczki YT dla Kodi, by się zalogować. Nie ma tam ludzkiego logowania. No i co? Bez AI bym nie dał rady, bo Google Cloud Console nie używałem.
Setki razy było na forum. Aby wzmocnić sygnał, albo musisz wystawić antenę z routerem za okno, albo użyć kierunkowej anteny, dopasowanej do częstotliwości, z kablem nie dłuższym niż 5 metrów, lepiej krócej.
A częstotliwość sygnału, trzeba niestety sprawdzić samemu w parametrach połączenia.
Podłączanie syfiastych anten z internetu, na „wszystkie” częstotliwości sprawdza się tak, jak kupowani auta które jest do wożenia betonu, ścigania się na torze i jazdy z w błocie, razem w jednym.
Może warto zapytać na forum elektrody… zmieniają się warunki, specyfikacje dostępnych nadajników. Po podaniu przybliżonej lokalizacji i podaniu wyników pomiarów jest tam kilku ludzi, którzy potrafią doradzić czy warto zmienić dostawcę, co kupić i jak, w jakim kierunku ustawić, żeby uzyskać możliwe najlepsze parametry: https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum66.html