Mam problem z konfiguracją routera. Router mam podłączony do modemu Orange korzystając z wejścia WAN, a komputer jest podłączony do routera kablem ethernet do wejścia LAN1.
Dioda LAN1, WAN i POWER świecą się, a dioda WLAN mruga.
Następnie w “MAC Access control” podaje adres karty MAC z laptopa. Na laptopie bez problemu łączę się z z routerem, ale niestety nie działa internet. Gdzie robię błąd?
Nie rozumiem dokładnie opisu Twojej sieci ale z tego co zrozumiałem to sieć wygląda następująco
Internet -> modem ZXDSL 852 -> Router GIGABYTE GN-BR01G -> Komputer
Jeżeli ta konfiguracja jest taka jak napisałem to nie ma możliwości podłączenia internetu, gdyż aplikacja dostępowa działa na Twoim komputerze i nie ma sterowania w tym momencie do modemu.
Pytanie dodatkowe - dlaczego kupiłeś router DSL do dzielenia Neostrady. Gdybyś kupił router ADSL np linksys WAG200G-EU to nie było by problemu, dodatkowo pozbył byś kiepskiego modemu.
A to niby czemu ? na ruterze ustala typ polaczenia a modemy ads niczym sie nie steruja tylko sa ustawianie w trybie brige jako transparnte urzadzenia sieciowe .
Musi ustawic o ile sie nie myle jako connection type --> pppoa , wpisac nazwe uzytkownika i haslo .
Kupiłem używany. Chyba jednak go oddam i kupię tego linksys WAG200G-EU, bo z tym jest więcej problemów niż pożytku.
Ale zanim to zrobię to spróbuję coś z nim zrobić.
Jest tak: kabel TP jest podpięty do modemu ZXDSL, z modemu idzie kabel do routera do wejścia WAN, z routera idzie kabel (LAN1) do komputera. Diody WAN, LAN1 i POWER się świecą, tylko WLAN mruga. Po wejściu w 192.168.1.254 i naciśnięciu “Smart Setup” wykrywa łącze Static IP. A skoro ja nie mam stałego IP tylko muszę podać login i pass więc wchodzę w “WAN Configuration”, wybieram PPPoE, wpisuję dane. Laptop łączy się z siecią ale nie ma dostępu do internetu.
A tak w ogóle to tutaj są screeny z tego co można skonfigurować w routerze i jak ja to mam skonfigurowane. Być może podpowiecie mi gdzie mam coś zmienić.