Witam, postawiłem router Huwawei 529s-23e w piwnicy (brak okna czy innych możliwości wyjścia z czymkolwiek poza piwnice. Download jest znośny i dla mnei wystarczający 13-15Mbit natomiast upload 0,2-0,3 Mbit.
Pytanie jakie złącze antenowe pasuje do tego routera, udało mi się odszukać w necie,iż jest to ts-9, ale router ma głebokie podwójne gniazdo i wtyczki zarówno proste czy kątowe ts-9 raczej tam nie będą pasować.
Pytanie czy dodanie anten do takiego modemu pozwoli wzmoćnić upload? na moje potrzeby wystarczył by minimum 1Mbit.
@dpkrzychu
Najpierw musiałbyś ustalić na jakiej konkretnie częstotliwości łapiesz internet. ok. 700-900, ok 1800, czy 2600MHz. Antenę musiałbyś kupić mocno kierunkową, typu YAgi np. dla 800MHz wygląda tak
Koszt ponad 100zł. Złącza to akurat pikuś. Jednak wewnątrz budynku nie ma pewności, czy cokolwiek to da. NA bank trochę poprawi połączenie, ale o ile, bez sprawdzenia się nie dowiesz, i nikt ci tego nie powie. Kupowanie anten w rodzaju pałąka, czy szerokopasmowych, jest całkowicie bez sensu i jeszcze pogorszy połączenie, to byłoby sensowne w miarę tylko wtedy, gdyby kabel był wyprowadzony na zewnątrz, a i to przy długości ponad 5 metrów niewiele by dało.
zastanawiam się czy jakakolwiek antena w piwnicy poprawi upload… 2 ca ly czas nie moge dostać z odpowidnią wtyczką poprostu obok siebie są dwa złącza ts-9 ale wąsko i głeboko w obudowie
Z anteną kierunkową typu Yagi, na konkretne pasmo, było gorzej, niż przestawienie w inne miejsce w tym samym pomieszczeniu?
Antena typu Yagi, potrafi dać na konkretnym paśmie ok. 18dB wzmocnienia, co niejednokrotnie stanowi o tym, że uzyskuje się jakikolwiek zasięg, tam, gdzie normalnie, go brak.
To nie jest szerokopasmowa antena, czy dookolna, których jedyną zaletą jest to, że znajdują się poza obiektem.
Niezależnie gdzie ona będzie, to zwiększy poziom sygnału o co najmniej 15dB. Dodatkowo dzięki bardzo dużej kierunkowości, pozwala na pozbycie się zakłóceń od odbić. Skoro teraz jest 13-15Mbit, nie sposób wykluczyć, że zastosowanie anteny będzie wystarczające.
Bez sprawdzenia, nie istnieje prosty sposób, na sprawdzenie czy to coś da. Na 100% nic tutaj nie poprawi antenka taka zwykła na pałąku albo szerokopasmowa.