Router i 128kbs

Witajcie!

We wcześniejszym moim poscie pytałem czy jeśli otrzymuję łącze 128kbs z kafejki internetowej, to czy mogę to w jakis sposób rozdzielić, aby na 2 komputerach było łącze rzędu 128kbs. Zapytałem o switch, to powiedzieliście, ze takie coś jest nie możliwe. Dowiedziałem sie tez, ze router byłby właśnie do tego celu, ze względu na to ze cash’uje przez co nie ma spadku prędkości. Mam racje ?

Z tego co wiem, jeśli masz udostępnioną daną przepustowość łącza, dzielona ona będzie na 2 komputery, w zależności od użytkowania. Nie pomnożysz jej wartości. Chyba, że 1 komputer będzie korzystał z internetu.

Pomyliłem się? Zdarza się :slight_smile:

:roll:

Kupujesz router i na 2 kompach będziesz miał niezależnie net o tej samej prędkości (w tym przypadku 128kb/s)

Taka sytuacja występuje kiedy np. łączysz kompy skrętką i udostępniasz internet

Nie wydrzesz więcej z łącza jeżeli takie masz nadawane, będzie miał łacznie 128kb/s a nie 128kb/s-komp 1 128kb/s- komp 2.

To kto ma racje ? Mój nauczyciel od informatyki, który sam montował sieć w szkole, mówi, ze w przypadku routera łącze będzie napewno takie same na każdym komputerze…

i to jest prawda !!

Według kolegów udzielających się wyżej, tak właśnie będzie.

Swoją drogą to sam się tego od nich dowiedziałem. Sam myślałem, że moje łącze 1,5mB/s jest dzielone na 2 komputery, a tak nie jest :slight_smile:

W takim razie nie obędzie się od tego abym nie stwierdził: Skoro się nie wie to po co się pisze (do Bolo92)… sorry, ale taka jest prawda

Niby jak to możliwe aby mieć neta 128kb/s a po zakupie(promocja czy co) 256kb/s na łączu ??(no chyba że kupujesz abonament na drugi komp i Ci puszcza 256kb/s łacznie a Ty płacisz za dwa kompy).

No ja jakoś mam 2mb/s przydzielone przez router z sieci, gdybym dopioł drugiego kompa albo i łącznie miał trzy to może będę miał 6mb/s łącznie po 2mb/s na każdym kompie ??(a DSLa mamy 4mb/s)

A TP niech da nam jakieś 70-80megabitów bo mamy w sieci ponad 30osób i 4mb/s DSLa a chcemy tak jak teraz jest dla każdego 2mb/s(ssaczom mniej).

Będzie takie same, ale nie będzie można pobierać pliku na dwóch kompach jednocześnie z transwerem 16KB/s na każdym kompie=256kb/s tylko by dzieliło mniej więcej po 8KB/s lub by dawało kompowi który pierwszy zaczoł troszkę więcej a drugiemu troszkę mniej.

Normalnie będzie ta sama prędkość, nie będzie jej dzieliło ciągle na 64kilobity na sekundę, ale przy ściąganiu już Ci nie da drugich 128kb/s ekstra.

czyli, ze wacek4 podaje złe informacje ?

Oczywiście że 128 / 2 kopmy a nie 2x/128. Heh… proste jak liczenie pod kręską…Nic Ci sie nie namnoży.

Zgłupiałem. Dzieli czy nie dzieli, bo odpowiedzi jest kilka…

DZIELI ! Jak CI się może pomnożyć prędkość ? wtedy każdy by tak robił ! Jak podłączysz pod Twoje łącze 2 kompy to wyjdzie po 64 na każdy.

Ten cytat zmienić na

Kupujesz router i na 2 kompach będziesz miał zależnie(od transweru jaki inny komp pobiera na swoje cele) net o tej samej prędkości maxymalnej 2kompy=128kb/s a nie 256kb/s

Internetu nie przyśpieszysz żadnym dokupionym sprzętem, może ciut by poprawiło jakość w radiowym i wydarło ciut więcej, ale takto nie.

Nie będzie ograniczało ciągle po 64kbps, tyle że jak to w niektórych sieciach osiedlowych(bloki mniejsze) to podłączają się pod switch bez routera i jak jeden komp drze to reszta niewiele na internecie pobuszuje.

No jesli jeden będzie ciągnął na maxa to tam nie będzie 64 na 64 , zgadza się . To logiczne.

Ale nie zrobi Ci się 256 KB wg niektórych co pisali.

Normalnie wtedy łącze dzieli Ci się na pół. Przy każdej prędkości. Chyba że będziesz miał drugą linię.

Czyli miałem racje. Tylko niepotrzebnie koledzy wprowadzili mnie w błąd :slight_smile:

Jasne.