We wcześniejszym moim poscie pytałem czy jeśli otrzymuję łącze 128kbs z kafejki internetowej, to czy mogę to w jakis sposób rozdzielić, aby na 2 komputerach było łącze rzędu 128kbs. Zapytałem o switch, to powiedzieliście, ze takie coś jest nie możliwe. Dowiedziałem sie tez, ze router byłby właśnie do tego celu, ze względu na to ze cash’uje przez co nie ma spadku prędkości. Mam racje ?
Z tego co wiem, jeśli masz udostępnioną daną przepustowość łącza, dzielona ona będzie na 2 komputery, w zależności od użytkowania. Nie pomnożysz jej wartości. Chyba, że 1 komputer będzie korzystał z internetu.
To kto ma racje ? Mój nauczyciel od informatyki, który sam montował sieć w szkole, mówi, ze w przypadku routera łącze będzie napewno takie same na każdym komputerze…
Niby jak to możliwe aby mieć neta 128kb/s a po zakupie(promocja czy co) 256kb/s na łączu ??(no chyba że kupujesz abonament na drugi komp i Ci puszcza 256kb/s łacznie a Ty płacisz za dwa kompy).
No ja jakoś mam 2mb/s przydzielone przez router z sieci, gdybym dopioł drugiego kompa albo i łącznie miał trzy to może będę miał 6mb/s łącznie po 2mb/s na każdym kompie ??(a DSLa mamy 4mb/s)
A TP niech da nam jakieś 70-80megabitów bo mamy w sieci ponad 30osób i 4mb/s DSLa a chcemy tak jak teraz jest dla każdego 2mb/s(ssaczom mniej).
Będzie takie same, ale nie będzie można pobierać pliku na dwóch kompach jednocześnie z transwerem 16KB/s na każdym kompie=256kb/s tylko by dzieliło mniej więcej po 8KB/s lub by dawało kompowi który pierwszy zaczoł troszkę więcej a drugiemu troszkę mniej.
Normalnie będzie ta sama prędkość, nie będzie jej dzieliło ciągle na 64kilobity na sekundę, ale przy ściąganiu już Ci nie da drugich 128kb/s ekstra.
Kupujesz router i na 2 kompach będziesz miał zależnie(od transweru jaki inny komp pobiera na swoje cele) net o tej samej prędkości maxymalnej 2kompy=128kb/s a nie 256kb/s
Internetu nie przyśpieszysz żadnym dokupionym sprzętem, może ciut by poprawiło jakość w radiowym i wydarło ciut więcej, ale takto nie.
Nie będzie ograniczało ciągle po 64kbps, tyle że jak to w niektórych sieciach osiedlowych(bloki mniejsze) to podłączają się pod switch bez routera i jak jeden komp drze to reszta niewiele na internecie pobuszuje.