Router - Jak zwiększyć Siłę w Domku ! ! :) Porady

Witam , mam taką oto sytuację :

Mieszkam w domu jednorodzinnym 2 piętrowym.Mam router na parterze i on ma rozsyła sygnał na cały dom… niestety tylko na parterze on moze być bo tylko tam jest kabel do neta:) mam internet firmy Aster ( modem —> router ). No i mam komputer w pokoju, 2 piętra wyżej niż jest router … problem tkwi w tym ze właśnie do tego pokoju gdzie jest komputerek sygnał bardzo słaby dochodzi … albo się co chwile rozłącza albo nie chce w ogole złapać zasięgu… a dziwne jest to ze 10 metrów obok juz internet łapie dobrze ( na klatce schodowej ) no i teraz takie moje pytanie co zrobic… czy kupić taką antene do karty sieciowej z kabelkiem 5-6 mietrowym aby antena byla w tym miejscu gdzie jest dobry zasięg … czy moze jest jakieś urządzenie co by np można położyć po środku drogi ( router - PC ) które zwiększałoby zasięg …Chciałbym powiedzieć ze chce dojśc do takiego stanu aby łacze w moim kompie było najwyższe z możliwych i żeby się net nie rozłaczał, nawet co 1 h… Cena jaką moge wydać to max 100-120 zł … Myślałem o antenie z allegro z długim kalbem ale podobno przez taki długi kabel traci na jakości łącza i nie bd juz takie dobre… Mam router z technologią N czy coś takiego i może kupic też karte bezprzewodową do kompa tez z tym N bo na razie mam bez N… nie wiem czy się opłaca i czy ulepszy to zasięg.Proszę o porady i linki do tych urządzeń jakie polecacie kupić:)

Masz router N a kartę B/G? To jaki jest w ogóle sens takiego połączenia? Kupuj kartę N i nie oszczędzaj na niej absolutnie, ja kupiłem D-Linka za 2 stówki i dopiero teraz jestem zadowolony, wcześniej miałem 2 karty Tracer’a, obie padły po paru miesiącach. Weź D-Linka, który obsługuje N i ma 3 antenki, na pewno się nie zawiedziesz. :slight_smile:

Najlepiej było by kupić router z funkcją access pointa np. http://www.vobis.pl/oferta/peryferia/ur … 614ee.aspx . Wystarczy w menu konfiguracyjnym podać dane dostępu do sieci Wi-Fi i to urządzenie będzie zwielokrotniać siłę tego połączenia.

Ale ja JUŻ mam nowy router : coś podobnego do tego http://allegro.pl/tp-link-td-wr743nd-ro … 20736.html … jeśli nie ten sam:D z funkcją n. ale nie korrzystam z niej bo karty sieciowej bezprzewodowej w kompie nie mam :smiley: więc jade na zwykłym a/b … więc czy opłaca sie dokupywać karte do kompa z n… i korzystać z funkcji n …? az taka roznice to daje? jak tak to jaką karte kupic… zeby nie rozłaczalo… bo np mam wyscig w grze przez 2 h … i jak mi sie rozłaczy net to ■■■■… więc nie moze się rozłączac no i jak z tym zasięgiem … bo mowie ze mam dobry zasięg ale 10 metrów obok… czy warto kupić dodatkową antene z kabelkiem 7 metrowym czy coś kolo tego?:smiley:

Dodane 16.04.2011 (So) 11:41

Co myślicie o takim zestawie : Nowa karta bezprzewodowa PC z wyjsciem 3 antenek :smiley: i 1 odczepie i podłacze 1 kupioną 15 DBI na kablu 5 metrowym:D BD hulać?

Czemu nie możesz przenieść routera wyżej, w czym problem. Ja też mam gniazdo do neta w innym miejscu, kupiłem dłuższy kabel, przewierciłem dziurkę, podłączyłem router i jest ok. Boisz się wiercenia w dom?

To ile masz tych routerów w końcu? Rozumiem, że masz 1 router który stoi na parterze a komp z kartą wifi na 2 pietrze, tak? To kupujesz access pointa (najlepiej tej samej firmy np. http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=05467), stawiasz na gdzieś na 1 piętrze albo na klatce schodowej (jeśli twierdzisz że tam jest dobry zasięg) i masz wifi w całym domu na luzie.

Po co bawić się w 5 metrowe kable skoro ma to być wifi… poza tym jak wbije do Ciebie kumpel z laptopem to będziecie się do jednej antenki podłączać? Bez sensu imho…

Lepsze rozwiązanie to postawienie tego access pointa na piętrze, skonfigurowanie go do trybu AP-client i podłączenie przewodem do komputera na piętrze (podobne rozwiązanie, ale z długim kablem antenowym, powodującym straty sygnału, kwadrat102 rozważał). Korzystanie z trybu repeater nie jest zalecane.

Dlaczego nie jest zalecane?

Bywają z nim problemy. Choć jeśli wolałbyś mieć na 2 piętrze sieć bezprzewodową, możesz też spróbować.

Ale rozumiem, że mówisz o tym konkretnym AP?

Nie, ogólnie.

Dziwne jest to co mówisz, biorąc pod uwagę fakt, że access pointy zostały wymyślone właśnie po to, żeby wzmacniać sygnał wifi bezprzewodowo…

Access pointy zostały wymyślone nie po to, żeby wzmacniać sygnał WiFi, a żeby w ogóle tworzyć sieci tego typu. Bez access pointa do połączenia sieci bezprzewodowej z przewodową musiałbyś wykorzystywać komputer z kartą bezprzewodową.

OK, tworzenie sieci bezprzewodowej polega na wzmacnianiu jej sygnału poniekąd… co nie zmienia faktu, że Twoja wypowiedź na temat nie zalecania AP do celu dla którego zostały stworzone jest dziwna…

Ale AP generalnie nie ma na celu wzmocnienia sieci bezprzewodowej, tylko połączenie jej z siecią przewodową. Funkcja repeater jest funkcją dodatkową, analogiczne urządzenia stosowano kiedyś w sieciach na kablu koncentrycznym i stosuje się w sieciach światłowodowych i teoretycznie można je stosować w sieciach na skrętce (tam też miały na celu wzmocnienie sygnału).

Ludzie napisałem mu co ma zrobić wyraźnie. Kupić drugi router przestawić go na Access point i po sprawie. Paru ludzi się ze mną zgadza więc dajcie gościowi spokój. A czy to się nazywa połączenie czy wzmocnienie to już żadna różnica. Wystarczy, że zasięg będzie większy…

Dobra, czyli kupić AP tej samej firmy? AP to to samo co router?:smiley: czyli kupić 2 router taki sam? czy co?:smiley: jak nie to podajcie mi jakiś link dobrego AP dla mnie;D zalezy mi an mocnym i stałym zasięgu … a i powiedzcie mi czy jak kupie AP to ten AP mam podłączyc kablem do kompa i router z parteru bd się łączył z AP? o to w tym chodzi czy ten AP on tylko łapie łącze z routera i wysyła je mocniejsze?

Najlepiej tak, choć nie powinno to robić różnicy.

To nie jest to samo. Router (w uproszczeniu) umożliwia na podłączenie wielu komputerów do Internetu (w twoim wypadku zarówno w sposób przewodowy, jak i bezprzewodowy), natomiast access point (AP) umożliwia na połączenie sieci przewodowej z bezprzewodową, np. może “odbierać” sieć bezprzewodową z routera i pozwalać na podłączenie komputera za pomocą zwykłej skrętki, jak przy sieci przewodowej, Natomiast przy ustawieniu w tryb repeater po prostu odbiera sygnał i rozsyła go dalej.

Zależy, jaki ustawisz tryb. W trybie repeater, AP “łapie łącze z routera i je wysyła” - niekoniecznie mocniejsze, ale na pewno zwiększy obszar objęty zasięgiem sieci. W trybie AP-client - “odbiera” łącze z routera i podłączasz go kablem do komputera. Możesz go wtedy ustawić w takim miejscu, gdzie będzie najlepszy sygnał.

Jeśli kupisz access pointa z technologią “n” i podłączysz go w trybie AP-client, nie będziesz już musiał kupować karty ze standardem “n”. Jeśli masz jednak łącze wolniejsze niż 3 Mb/s, raczej nie wykorzystasz możliwości tego standardu (chyba że w przesyłaniu plików między komputerami).

Tutaj tryb repeater wydaje się być jednak lepszym rozwiązaniem. Możliwe, że będziesz musiał ciągnąć 10 metrów kabla sieciowego, choć AP powinien mieć mocniejszą antenę niż twoja karta sieciowa. Jeśli zależy ci na standardzie “n”, tryb AP-client może okazać się lepszy.

Czyli jeśli kupię AP TpLinka to zasięg zwiększy mi się o wiele więcej tak? a np jeśli podłącze kablem kompa i AP i AP bd łączyć się z routerem 2 pietra niżej to sygnał bd dobry?:Di nie bd rozłączać?

Zależy od danej sytuacji.

Kup AP TP-Linka, najlepiej z obsługą standardu N i będziesz mógł wtedy próbować obu sposobów - z trybem repeater (czyli AP stoi “w powietrzu” - podłączony tylko do zasilania, odbiera Wi-Fi i rozszyła je po prostu dalej, “wzmacniając” sygnał) i AP-client (podłączany kablem do komputera).