Niestety mimo szczerych chęci Synology o 1 w nocy mnie znokałtował.
Już pisze o co chodzi Na Zyxelu wszystko fajnie działa tryb Bridge Mode. Po zaznaczeniu i kliknięciu Apple, Zyxel się uruchamia ponownie i w połączeniu sieciowym Windows widać IP, Brame i DNSy bezpośrednio z połączenia LTE i pomija cały router i jego ustawienia włącznie z WiFi. Jako brama domyślna jest IP routera, dzięki czemu można wejść na WWW routera i zobaczyć lub zmienić ustawienia LTE.
Natomiast Synology, albo nie umiem w ogóle skonfigurować, albo to jest tak zakręcone, że ciężko się połąpac o co chodzi. Ustawione połączenie dla WAN na Auto. Podłączam Zyxela do WAN Synology power i zonk. Nie ma internetu, a IP w połączeniu z kosmosu. Odpinam kabel, podpinam, połączył się, ale ma jakiś Smart WAN czyli przełączenie się na inny port internetowy zastępczy i za chiny nie ma opcji wyłącz to. Nawet opcja wracaj do pierwszego portu Wan gdy nie ma zastępczego nie pomaga. Reset do ustawień fabrycznych nie pomógł i bezprzerwy rozłącza, a co ciekawe gdy Zyxel nie jest w Bridge Mode tylko w trybie routera, wszystko śmiga. Podpiołem starego TP-Linka WR841N v9 i wszystko działą jak marzenie. Synology idzie na sprzedaż, jak ktoś chętny podesle zdjęcia, jest na gwarancji plus rok przedłużony, chce 350 zł bo wziołem na raty, a jeszcze 3 zostały to akurat
Szkoda, że Synology z tym połączeniem internetowym tak namieszał bo router świetny na ładnych pare lat, a mam w tej chwili T-Mobile LTE domowy do 60Mb/s więc router ze 100Mb switchem wystarczy
Zgubiłem do owego TP-Linka zasilacz, ale działa z tym od Huawei B528, który dało T-Mobile w cenie 55 zł abonamentu 6-8MB/s wyciąga, a wystarczy przestawić sprzet z modemem LTE w drugim kącie pokoju i już ma RSP - jakoś tak ten parametr LTE -109dB, a tu gdzie stoi maks -76dB. Agregacja działą chodz nie pokazuje się LTE+ jak w Huaweiu tylko LTE_CA Zyxel odpisał, że nie obsługuje agregacji 1800Mhz+800Mhz tak jak gdzieś czytałem stosuje agregacje Orange i T-Mobile dzielące się BTS-ami, ale agregacja jest cokolwiek to LTE_CA oznacza tu
Póki co LTE w ogóle nic nie zrywa w Trybie Bridge bo opinie o tym Zyxelu tkaie były, a jedna pisała, że zrywa WiFi w nim, ale możliwe, że to wina firmware bo po roku od ostatniego wydali nowe, które wgrałem
Dwa zrzuty z Zyxela połączenie LTE_CA i dane z Bridge Mode w TP-Linku.
EDIT:
Dopiero po umieszczeniu zrzutu tutaj zauważyłem, że na górze Zyxel pokazuje 4G+