Mam internet mobilny w Plusie. Niestety dzieła on bardzo wolno (mała prędkość poniżej 1 Mb oraz bardzo wysokie pingi ok 600 ms). Dzwoniłem na pomoc techniczną do Plusa i dostałem informację że powodem problemów jest bardzo obciążony nadajnik. Zasugerowano mi zakup routera z możliwością wymuszenia częstotliwości żeby łączyć się z częstotliwością która jest wolniejsza ale do której jest połączonych mniej użytkowników. Jaki router polecacie? Jeśli chodzi o zmianę operatora to raczej to nie wchodzi w grę ponieważ oferta Plusa jest nie do przebicia ma 50 zł miesięcznie za TV, telefon + internet.
Poszukaj takiego routerka, do którego wsadzisz kartę SIM. Mowa tu o routerze z modemem LTE. Takowe są np. od Huawei lub D-Link. Staraj się unikać Pentagram, TP-Link i inne tego typu. Mikrotik ma super sprzęt, tylko nie wiem, czy ma routery z modemami.
Sprawdź na początek czy po przełączeniu na 3G też masz tak niskie osiągi (skąd ja to znam?). Nie napisałeś jaki masz obecnie router/modem - nawet w tych najprostszych powinno być przełączanie pasma 4G/5G/LTE na 3G.
Tak, to prawda. W smartfonie to jest, no to i w routerze powinno. @cargt3 Wpisz adres bramy, np. 192.168.0.1 lub 192.168.1.1 w pasek adresu przeglądarki i pokaż, czy coś się pojawiło (logowanie do konfiguratora). Jeśli tak, to zaloguj i zobacz tam, czy nie możesz przełączyć na 3G.
W sumie, LTE do gier sieciowych raczej nie nadaje się… Takie moje zdanie.
Router to D-Link DWR-932. Nie ma nie teraz w domu więc nie mam jak sprawdzić zmiany 3G. Ale nie rozumiem jak by miało to pomóc, 3G nie będzie działać jeszcze wolniej niż LTE obecnie?
Tak, ja mam u siebie właśnie taką sytuację z Plusem. W godzinach późniopopołudniowych u mnie w Plusie ich internet w LTE bardzo spowalnia, a po przełączeniu na 3G jest zauważalnie szybciej. W nocy i wcześnie rano LTE Plusowe jest w miarę przyzwoite. Jak zrobię zrzuty to wkleję je.
Sprawdzone przed chwilą na Samsung Galaxy J3 podłączony do lapka poprzez USB:
LTE
wymuszone 3G
Jak widać tu akurat jest na 3G trochę lepiej, a bywa tak, że LTE w Plusie w godzinach późnowieczornych nie przekracza 1 Mb/s.