Router Netis - nieudana próba podłączenia (a już było..)


(martamu) #1

Witam,

wiem, że dla Was to jest prosta sprawa, ale ja nie radzę sobie :frowning:


(Longhorn2009) #2

Pokaż zrzut zakładki status z routera.


(martamu) #3

Komputer nie widzi routera, chociaż kontrolki się świecą (oczywiście był podłączony).

Pojawiła się natomiast informacja, że karta nie jest podłączona (a nawet 2).


(Longhorn2009) #4

Możesz pokazać screen z menadżera urządzeń z rozwiniętą gałęzią karty sieciowe + screen zakładki status z routera o którym mówiłem. 


(martamu) #5

 Menedżer urządzeń:

<a href=“http://www.fotosik.pl/zdjecie/554d978f509ea13d" target=”_blank"><img src=“http://images78.fotosik.pl/188/554d978f509ea13dmed.jpg" border=“0” alt=”" /></a>

 

 

Tego właśnie nie mogę znaleźć, bo komputer nie widzi routera (a widział). Może to, nie wiem, czy to coś da:

<a href=“http://www.fotosik.pl/zdjecie/fb4aea64a7ed6c40" target=”_blank"><img src=“http://images78.fotosik.pl/188/fb4aea64a7ed6c40med.jpg" border=“0” alt=”" /></a>

 

Dziwnie się wkleiło, ale dobra… I tak się otwiera.


(Longhorn2009) #6

Podstawa to mieć połączenie z routerem. Spróbuj zresetować go do ustawień fabrycznych. Na dole lub z tyłu obudowy powinien być mały otwór. Spinaczem biurowym lub innym cienkim przedmiotem wciśnij ukryty w głębi przycisk i przytrzymaj kilka sekund do zresetowania się sprzętu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych powinno dać się wejść na niego. Gdy się uda pokaż screen zakładki status przy podłączonym internecie do portu wan i komputerze do LAN. 

Grafiki jak wrzucasz na fotosik to na końcu jest wybór jakie linki ma wygenerować. Wybierasz forum dyskusyjne a nie strona internetowa. 


(martamu) #7

Niestety nie resetuje się. W ogóle. 

Usunęłam niepotrzebne połączenia, w tym to z routerem, chciałam zrobić od nowa, ale tym razem w ogóle się nie udaje. 

No to skonfigurowałam sieć ad hoc, i na razie będzie tak. 

Jaka może być przyczyna niepowodzenia? Zepsuty router (był nowy i na początku działał; teraz kontrolki się świecą  poprawnie, pokazują  odpowiednie gniazdo LAN), jeszcze coś?


(Longhorn2009) #8

Resetuj na włączonym urządzeniu, jeśli przycisk w głębi wciśnie się będzie słychać ciche kliknięcie. Ta metoda działa w każdym routerze. Chyba że problem leży po stronie komputera, a ustawienia routera już zresetowały się. Dlatego jak masz możliwość podłącz router pod inny komputer i sprawdź jak wtedy będzie wyglądać sytuacja. 


(martamu) #9

Resetowałam, podłączałam do innego, i nic…