Mam problem. Mianowicie zakupiłam Router TP-Line TL-WR741ND. Postępowałam zgodnie z instrukcją, lecz gdy chciałam skonfigurować sieć z płytki to automatycznie restartował mi się komputer, a strona internetowa stworzona do konfiguracji w ogóle się nie chciała załadować. Ponadto gdy kabel sieciowy jest podłączony z modemu do routera i później do komputera to nie mam w ogóle połączenia z siecią. Jestem zielona w tym temacie więc proszę o pomoc.
Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałaś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę zapoznać się w pierwszej kolejności z regulaminem forum, a następnie z tym tematem. Po zapoznaniu się proszę poprawić tytuł tematu, używając przycisku
Po podłączeniu routera nic się nie dzieje z tym, że jak jest sam modem to połączenie jest, a gdy dołączony jest router nie ma. A System XP.
Wszystkie diody świecą prawidłowo, więc chyba wyklucza to niesprawność kabla.
Instrukcję posiadam z tym, że postępowanie wg niej nic nie dało, bo jak już pisałam uruchomienie płytki restartowało mi kompa a wpisywanie IP e przeglądarce nic nie dawało, bo nie było połączenia
Niekoniecznie - polecenie działa poprawnie zarówno z przełącznikiem “/”, jak i “-”. Tutaj bardziej chodziło o niepotrzebną kropkę po all.
Tak, teraz dobrze. Pytanie tylko, czy polecenie confingu IP wykonywałaś wtedy, gdy komputer był podłączony do routera czy bezpośrednio do modemu? Przydałoby się porównanie adresów IP oraz bram domyślnych w obu przypadkach. Podejrzewam bowiem, że IP w komputerze ustawione jest “na sztywno” i stąd po podłączeniu do routera nie udaje się uzyskać poprawnego połączenia.
DHCP dalej masz wyłączone więc nie widać różnicy włącz DHCP na karcie.
Kliknij na Połączeniu lokalnym prawy właściwości dwa razy kliknij na Protokół coś tam TCP/IP i zaznacz Uzyskaj adres automatycznie i to samo niżej przy DNS i zatwierdź i po chwili znów wywołaj tą komendę i wklej
Wygląda na to, że masz po prostu ustawiony na sztywno adres IP w komputerze i tylko dzięki temu możliwe jest uzyskanie połączenia. Co należałoby zrobić? Ogólnie trzeba spisać wszystkie dane dostępowe - być może otrzymałaś je od dostawcy łącza internetowego. Jeśli nie, po prostu spisz na kartce informacje o adresie IP, masce podsieci, bramie domyślnej oraz serwerze DNS - dane te trzeba będzie wpisać do konfiguracji router’a. Następnie we właściwościach karty sieciowej (aplet Panelu sterowania) wyszukujesz konfigurację protokołu TCP/IP i zaznaczasz w niej, by adres IP komputer uzyskał automatycznie. To samo z serwerem DNS. Następnie podłączasz router i teraz powinno być możliwe zalogowanie się do panelu zarządzania. Wybierasz kolejno: Quick Setup -> Next -> Static IP -> Next i podajesz poszczególne parametry, czyli adres IP, maskę podsieci, bramę domyślną oraz serwer DNS. Po restarcie router powinien uzyskać połączenie z internetem.
Nie do końca rozumiem. W ustawieniu modemu czy karty sieciowej? Możesz pokazać to na screen’ie?
Cały czas pokazuje, że połączenie jest ograniczone?
A wpisałaś wszystko? Możesz pokazać to na screen’ie?
Może warto też sklonować adres MAC z komputera do routera. Adres masz na screen’ach - 00-0E-2E-C8-EE-FB, a kopiujesz go w panelu routera -> Network -> MAC Clone. Ewentualnie możesz po prostu kliknąć przycisk Clone MAC Address.
Ostatnia kwestia - czy łącząc się bezpośrednio przez modem musiałaś wykonać jakieś dodatkowe operacje - na przykład kliknąć jakiś skrót bądź coś podobnego, czy też po prostu uruchamiałaś komputer i komputer z internetem łączył się automatycznie?
A jak podłączone są poszczególne kabelki? Kabel z modemu powinien być podłączony do niebieskiego gniazda w routerze (oznaczenie WAN). Natomiast komputer powinnaś podłączyć do dowolnego portu żółtego, oznaczonego jako LAN 1 - LAN 4.
Czyli po prostu provider łącza internetowego w taki sposób zabezpiecza się przed nieautoryzowanym podłączaniem dodatkowych komputerów do sieci. Na szczęście wszystkie TP Link’i posiadają możliwość klonowania adresu MAC.