Już prawie miesiąc nie mogę zrozumieć jednej rzeczy. Przeprowadziłem się i zmieniłem umowę w UPC z internetu 25 do 60. Dostałem modemo-router od nich (biały Thomson TWG870UG) i teraz narodził się problem, ponieważ mieszkam teraz w większym domu i oczywiście ich skromny router pokrywa mi tylko 1/3 domu. Przeprowadziłem więc po LAN’ie kabel do drugiego pokoju. Po podłączeniu tego LAN’a do komputera uzyskuje poprawną prędkość czyli przybliżenie do 60 Mb/s, ale jak podłącze go do mojego routera to prędkość spada ogromnie! (do około 4 Mb/s!) Czy wie ktoś co źle robię/w czym tkwi problem? Dodam, że testowałem kilka moich routerów i na każdym to samo.
Nie próbowałem go jeszcze, zastanawiałem się czy go kupić i to sprawdzić (w końcu można oddać w ciągu 7 dni), ale uważam, że Asus RT-N16 powinien funkcjonować tak samo .
@roobal Nie konfigurowałem, to nie jest na pewno tego wina, ponieważ kiedy miałem troszkę wolniejszy internet i inny modem UPC (Bez WiFi) to ten Asus sprawował się znakomicie.
Może wyrażę się bardziej szczegółowo. Jak łączysz routery? Portami WAN do LAN, czy może LAN do LAN? Jakiego kabla używasz? Prostego czy krosowanego? Jakiej kategorii jest kabel?
Powinno być napisane na kablu, tj. na izolacji. Sprawdź czy kabel nie jest uszkodzony w którymś miejscu, czy jest dobrze zarobiony oraz czy nie jest za długi (nie powinien przekraczać 100m), wątpię aby był za długi, ale wszystko możliwe. Jak możesz, sprawdź na innym kablu. Spróbuj jeszcze zresetować Asusa do ustawień fabrycznych. Możesz spróbować w Thomsonie przełączyć go na bezpośredni tryb pracy, tj. modem powinien działać jako modem, nie jako router, nie wiem niestety czy wszystkie modele to umożliwiają.