Router od UPC - Jak podłączyć własny router?

Witam,

Już prawie miesiąc nie mogę zrozumieć jednej rzeczy. Przeprowadziłem się i zmieniłem umowę w UPC z internetu 25 do 60. Dostałem modemo-router od nich (biały Thomson TWG870UG) i teraz narodził się problem, ponieważ mieszkam teraz w większym domu i oczywiście ich skromny router pokrywa mi tylko 1/3 domu. Przeprowadziłem więc po LAN’ie kabel do drugiego pokoju. Po podłączeniu tego LAN’a do komputera uzyskuje poprawną prędkość czyli przybliżenie do 60 Mb/s, ale jak podłącze go do mojego routera to prędkość spada ogromnie! (do około 4 Mb/s!) Czy wie ktoś co źle robię/w czym tkwi problem? Dodam, że testowałem kilka moich routerów i na każdym to samo.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

A prubowałeś WR941ND?

Mi pokrywa cały dom i nie ma problemów z tymi tp-likami co do thomsona jak coś :wink:

Nie próbowałem go jeszcze, zastanawiałem się czy go kupić i to sprawdzić (w końcu można oddać w ciągu 7 dni), ale uważam, że Asus RT-N16 powinien funkcjonować tak samo :smiley: .

Czy masz jakiś pomysł czemu tak jest?

Możliwe ze UPC pozwala 1 czy 2 urządzeniom wykorzystywać całe pasmo a od trzeciego jest nałożony limit

Podaj pule adresowa , adres maski , Bramę domyślna

Co masz na myśli pisząc pasmo??

nie ma takiego czegoś są upstream’y i downstream’y i ich kanały a to nie nic wspólnego z działaniem rutera.

@melon5217

Wyślij linka do tego asusa…

@Over http://pl.asus.com/Networks/Wireless_Routers/RTN16/

@pawko_86 wątpię, ponieważ po tym samym kablu, który wpinam do mojego routera, po wpięciu do komputera jest idealna prędkość.

No ten asus prezentuje się ciekawie :wink:

spróbuj na nim :wink:

Właśnie, mój błąd, bo napisałem niejasno. Posiadam ten router i testowałem już go. Występuje na nim ten problem z prędkością.

ale na asusie czy na modemo ruterze thompsonie?

W jaki sposób łączysz te routery i jakim rodzajem oraz typem kabla? Konfigurowałeś QoS na Asusie?

@Over Na Asusie oczywiście.

@roobal Nie konfigurowałem, to nie jest na pewno tego wina, ponieważ kiedy miałem troszkę wolniejszy internet i inny modem UPC (Bez WiFi) to ten Asus sprawował się znakomicie.

Jakich używasz kabli, bo nie napisałeś.

Oczywiście Kabel Ethernet RJ45.

Może wyrażę się bardziej szczegółowo. Jak łączysz routery? Portami WAN do LAN, czy może LAN do LAN? Jakiego kabla używasz? Prostego czy krosowanego? Jakiej kategorii jest kabel?

Podłączone są od LAN do WAN, używam kabla prostego, a jakiej kategorii to nie wiem jak sprawdzić, ale jest nowy, UPC mi zostawiło.

Powinno być napisane na kablu, tj. na izolacji. Sprawdź czy kabel nie jest uszkodzony w którymś miejscu, czy jest dobrze zarobiony oraz czy nie jest za długi (nie powinien przekraczać 100m), wątpię aby był za długi, ale wszystko możliwe. Jak możesz, sprawdź na innym kablu. Spróbuj jeszcze zresetować Asusa do ustawień fabrycznych. Możesz spróbować w Thomsonie przełączyć go na bezpośredni tryb pracy, tj. modem powinien działać jako modem, nie jako router, nie wiem niestety czy wszystkie modele to umożliwiają.