Router + osobny Access Point

Witam!

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich!

Mam taki mały problem. Mam router LINKSYS WRT54G który rozdziela sieć osiedlową. Sieć jest zabezpieczona WPA Personal i to wszystko dobrze działa.

Postanowiłem jednak sieć trochę rozbudować bo kupiłem tuner “n” oraz mam cyfrę + i Playstation 3.

Na Playstation 3 mam opóźnienia jak gram po sieci, Tunery “n” oraz Cyfry + nie mają WIFI, tylko wejście LAN (RJ45).

Kupiłem Access Point firmy TP-Link który jest też routerem.

Postanowiłem tak zbudować sieć żeby AP TP-Link wyłapywał sieć WIFI i rozdzielał ją na sieć ale kablową (do podłączenia Cyfry + , “n”-ki oraz PS3).

Problem pojawia się gdy podłączam właśnie Access Point. Ma on takie samo IP jak Router Linksysa,więc domyślam się że tak być nie może.

Więc skoro Linksys Router ma 192.168.1.1 to czy Access Point TP-Link może mieć 192.168.1.2 ?

Adresy DHCP są przydzielane od adresu 192.168.1.100 - wzwyż.

Czy maska podsieci musi być taka sama , czy powinna być inna ? Linksys ma maskę podsieci 255.255.255.0.

Czy DHCP powinno być takie samo jak w Linksysie czy może w ogóle już nie powinienem DHCP ustawiać w TP-Linku ?

Za odpowiedzi z góry bardzo dziękuję.

Model TP-Linka podaj.

Dołączaj schematy jak chcesz to zrobić bo to ułatwia, zamiast czytania tekstu 3x zanim się ktoś dowie co dokładniej chcesz zrobić.

Ja rozumiem, że kabelek z netem>Linksys>WiFi>TP-Link odbiera WiFi i rozprowadza dla tych urządzeń po kablu neta ?

Witam!

Dokładnie o to chodzi, schemat taki jak napisałeś ;)))

TP-Link WR543G

No to TP-Link w tryb APC i podpinasz się do sieci Linksysa, dalej kable na TP-Linku wyłącz DHCP i zobaczysz wtedy czy Linksys będzie przydzielał adresy czy nie(nie wiem jak z NAT będzie czy jak dostaje neta po WiFi to też działa), jeżeli by adresów nie dostawał to TP-Linka w LAN zmień podsieć, czyli jak masz Linksysa w adresacji wewnętrznej 192.168.1.xxx to TP-Linka 192.168.2.1 i serwer DHCP włączony.

Na linksysie nie radzę używać zabezpieczenia w postaci mac filter na Access Poincie(jakie MAC adressy mogą się połączyć), bo APC może być przeźroczysty i wtedy Linksys będzie przydzielał adresy IP, a może być NAT i nową podsieć stworzyć.

Nie wiem na ile mnie zrozumiesz, wydaje mi się, że jakieś pojęcie masz skoro najpierw kupiłeś sprzęt, a teraz się pytasz :smiley: No ale sprzęt wybrałeś dobry do Twoich warunków :stuck_out_tongue: