Siema. Więc tak mieszkam na wsi, mam do wyboru tylko jednego dostawce internetu (prywaciarz). Jest to internet radiowy, mieszkam na najwyższym punkcie na wsi i jest u mnie jakaś antena (chyba przekaźnikowa), do tego antena wi-fi, i jeszcze jedna jakaś. Mam do tego jakąś skrzynkę w której są: 3 routery, i kilka zasilaczy. Tera mam takie pytanie ile to może prądu pobierać tak na oko, chciałbym wiedzieć tak mniej więcej zanim zadzwonię do dostawcy. Prosił bym o szybką odpowiedź bo trochę dużo płace za prąd 190 zł i zastanawiałem się dlaczego. Mam wszędzie żarówki LED, energo oszczędną lodówkę, pralkę, kuchenkę i ogólnie wszystko prócz komputera i pompki do centralnego. Pozdrawiam wszystkich urzytkowników. Nie wiedziałem w jakim dziale mam to napisać ten wydał mi się najodpowiedniejszy. I przepraszam za błędy ortograficzne i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Nie wiem co to za routery, ale takie przeciętniaki pobierają ok. 10-15W/h.
15Wx24h=360W /dobę
360Wx31dni=11160W ~11,2kW /msm
11,2kWx0,50zł (nie wiem dokładnie ile teraz kosztuje kWh) =5,60zł /msc 1router.
5,60złx3=16,8zł /msc za 3 routery
PS. U mnie ok. 350zł/msc.
190 to dużo to u mnie się płaci ponad 400
Mieszkam w domu wielorodzinnym i sąsiedzi co mają większe mieszkania, nie mają nic energooszczędnego płacą po 100-130zł/mc. Dlatego pytam, Neon1992 dzięki za odpowiedź ale tera tak myślę te anteny i routery mogą mi tak pobierać prąd. Chyba kupię woltomierz i pomierzę to bo możliwe że sąsiad mógł się podpiąć.
Woltomierz nic nie da, jak już to watomierz.
Jeśli jesteś naprawdę zainteresowany takim urządzeniem to polecam ten, sam taki jakiś czas temu kupiłem i się sprawdza.
możesz kupić watomierz ale zwykły licznik energii i skoro zasilasz gościowi routery to rozliczaj się z nim na podstawie rzeczywistego zużycia energii, bo z tego co rozumiem to sponsorujesz gościa, a on ciągnie z tego kasę
Dokładnie, gość powinien mieć na piśmie twoją zgodę lub powinniście podpisać umowę. Mój znajomy jest w takiej samej sytuacji, ISP podłączył się do jego zasilania, ponieważ nie miał innej możliwości, ISP podpisał z nim umowę, w zamian za możliwość podpięcia się do zasilania, płaci niecałe 20zł abonamentu za 4Mb/s, oprócz tego ma dodatkową korzyść - ostatnio pojawiły się u znajomego problemy z internetem, nie było dostępu do sieci przez kilka dni, telefony do BOKu nie dawały żadnego skutku, totalna olewka, znajomy zadzwonił po raz kolejny do BOKu, kazał konsultantce zanotować, że jeśli w ciągu doby nie będzie dostępu do neta, ten rozwiąże umowę na dostarczanie energii i odłączy cały sprzęt ISP, gdyby tak się stało, jedno z osiedli zostałoby bez dostępu do internetu na stałe, a ISP musiałby rozwiązać z klientami umowy, ponieważ nie miałby innej możliwości podłączenia się do zasilania, internet u znajomego pojawił się w ciągu godziny - taki bat na dostawcę
Pozdrawiam!
patik27 , popraw tytuł tematu, używając przycisku