Mam router Netgear DGN3500 i podłączony do niego HDD na USB. I mam w związku z tym takie pytanie: w jaki sposób najlepiej zarządzać prawami dostępu do dysku (dokładnie to zawartych na nim folderów). Chciałbym uzyskać w miarę następujący efekt: moje prywatne foldery dostępne po podaniu hasła, a np folder download dla każdego użytkownika sieci dostępny tylko do odczytu, a kopiować/usuwać można tylko po podaniu hasła/sprawdzeniu maca/ip w podsieci.
Tu moje pytanie: jakiego oprogramowania najlepiej użyć, lub jakie ustawienia dla dysku żeby powyższa konfiguracja była możliwa.
// PS Jeśli zły dział to przepraszam, ale sam nie byłem pewny czy dać do software, sieci czy może hardware…
@EDIT
Co do zabezpieczenia prywatnych folderów to pomyślałem o truecrypcie.
Jednak nadal nie wiem, jak udostępnić folder plików tylko do odczytu (można ew. dodać plik, ale nie usunąć/zmienić, te opcje dostępne byłyby po podaniu hasła/sprawdzeniu maca/ip w podsieci)
– Dodane 01.12.2010 (Śr) 16:10 –
F5
W skrócie: jak udostępnić dysk zewnętrzny w sieci lokalnej w trybie tylko do odczytu? (Taki domowy ftp, z możliwie niskim nakładem kosztów).