Router spowalnia sieć 100 mbit/s


(Greg232) #1

mam router WiFi linksys wrt54gl i po podłączeniu mojego kompa do internetu za pośrednictwem niego widzę że transfery w LAN-ie wynoszą max 6 MB/s (wbudowany 4-portowy switch jest w standardzie 10/100) - oprogramowanie Tomato 1.14 (nie zdążyłem sprawdzić czy takie same transfery są przy oryginalnym firmware Linksysa)

jednak po połączeniu bezpośrednim do internetu, czyli łącząc 2 kable wchodzące do routera adapterem RJ45-RJ45 transfery są OK czyli jakieś 11 MB/s

czy coś da się zrobić z tym? czy router nie wyrabia (ma 200 Mhz i 16 MB ram) aby obsłużyć taki transfer? QoS jest wyłączone bo póki co podłączyłem pod niego tylko 1 komp, sprawdziłem podłączając kompa do 1. i 4. portu tego switcha/access pointa i routera w jednym i transfery nadal 6 MB/s nie przekraczają

mi jedynie przychodzi do głowy że router myśli że to wifi, które jest max 54 mbit/s (czyli 6,75 MB/s)

ktoś wie co jest grane i jak temu zaradzić? jakie routery są w stanie wyciągnąć maksymalną prędkość sieci?


(Lasinski Jacek) #2

greg232 , zobacz jak będzie wyglądać sytuacja na oryginalnym oprogramowaniu Linksysa.


(Greg232) #3

jest to samo przy oryginalnym firmware


(Akira3179082) #4

Może to wina kabla? Jakiej długości? Nie jest gdzieś przetarty, załamany lub coś podobnego?


(Greg232) #5

sory ale pisałem "jednak po połączeniu bezpośrednim do internetu, czyli łącząc 2 kable wchodzące do routera adapterem RJ45-RJ45 transfery są OK czyli jakieś 11 MB/s"

więc to nie wina kabla, po prostu między kabel wstawiam router i jest lipa (gdy sygnał idzie po tym samym kablu tylko bez routera to mam 11 MB/s) - kabel jest ten sam w obu przypadkach