Router TP-LINK TD-W8901G - brak synchroznizacji Neostrada TP


(lukaszintel86) #1

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

zakupiłem sobie wczoraj router ADSL - TP-LINK TD-W8901G, czytałem troszkę o tym modelu w internecie i z tego co widziałem to nawet dobry router w przystępnej cenie, nie miałem dużego budżetu dlatego właśnie na takie wybór padło.

Posiadam problem z diodą ADSL, która porostu się nie pani czyli tak jak bym nie posiadał synchronizacji z siecią Neostrada TP, o dziwo jak podłączam sobie stary modem Sagem wszystko okazuje się OK i synchronizacja z Neostrada TP jest aktywna, łączy się także z internetem, próbowałem już bardzo wielu rzeczy, rożnych konfiguracji, nadal jednak dioda ADSL w routerze się nie odpala, łącze się z komputerem stacjonarnym poprzez kabel sieciowy skrętka. Bardzo was proszę o jakieś dogodne wskazówki dotyczące tego routera, nie wiem czy mam dawaj go do reklamacji?

Wczoraj jeszcze internet na nim działał. dziś dzwoniłem do TP i wszystko powinno być ok tym bardziej ze łączy się poprzez tego SAGEMA pod USB, zmieniałem także sobie softa na najnowszego w routerze i nadal nie ma ten synchronizacji, irytuje mnie na maksa ten problem, bardzo was proszę o rozwiązanie.

Poniżej zamieszczam parę screenów z routera, tak obecnie mam ustawione może coś wam tym ułatwię:

b1c2c572d3278e9am.jpg

9fa7a47a5f835b03m.jpg

b09d46813802102am.jpg

03f7692280166c93m.jpg

32cb480c69f290a3m.jpg

f261874e76b1a8dam.jpg

pozdrawiam i czekam na ewentualne podpowiedzi w tej sprawie...


(Kriss91) #2

Na pewno wszystko dobrze skonfigurowałeś i połączyłeś?

Spróbuj zresetować router (poprzez przycisk znajdujący się w dziurce z tyłu routera). Zainstaluj najnowszy firmware, skonfiguruj jeszcze raz. Jeśli pomimo tego nie działa, to serwis. Ewentualnie możesz jeszcze po skonfigurowaniu routera podłączyć go bezpośrednio do gniazdka telefonicznego (ze splitterem, choć spróbuj i bez). Sprawdź czy gubi połączenie.

Posiadam TP-Linka 8910G i miałem podobny problem. Router miał problem z synchronizacją (nawet jeśli już się połączył to zaraz tracił synchronizację). Dostałem inny egzemplarz i działa prawidłowo.


(Aleksander) #3

Spróbuj ustawić "Connection type/Encapsulation" na PPPoE, VC/MUX; Też mam TPLinka i działa na Neostradzie tylko przy takim ustawieniu. Na PPPoA nie poszedł, za to jego poprzednik (ZyXel) - akceptował tylko PPPoA.

_________________

Screeny wychodzą ładniejsze na www.tinypic.com. Jest po polsku...


(wacek) #4

Wszystko masz dobrze tylko jeden zasadniczy błąd (przedostatni screen)

ADSL Mode: zmień na G.DMT i wszystko zadziała :slight_smile:

Nic nie resetuj nic nie zmieniaj oprócz tego co napisałem


(andrzej2310) #5

Spróbuj jeszcze to ustawić tak jak ja mam u siebie;

http://wstaw.org/d/8ee4

potem posprawdzaj kable złączki, jeżeli ci nie będzie świecić kontrolka synchronizacji to nie masz co konfigurować.


(lukaszintel86) #6

tak masz racje juz sobie to naprawaiłem i na lanie mama normalnie internet bez zadnego problemu, teraz pojawaił sie koljeny problem z karta sieciowa WIFI na USB, kupiłem sobie takiej firmy jak routerek, TP-LINK model TL-WN422G, problem polega na tym iż w trakcie instalacji, wgrało się w miare dobrze mama najnowsze steorwniki z internetu, i tam wystąpił komunikat 2 razy mimo to kontynuj, ale wszystko zadziałało na chailkę i zaraz jest już koniec zabaway spada sygnał , nie wiem co mogłem żle nastawić holerka jasna


(wacek) #7

@andrzej2310

Ustawianie ADSL Mode na AUTO jest bardzo zawodne i prowadzi w niektórych przypadkach to braku synchronizacji lub długiej synchronizacji.

Wiem u Ciebie działa dobrze ale to nie jest w 100% dobre ustawienie.

Powinno być

ADSL Mode: G.DMT

ADSL Type: Annex A

@lukaszintel86 i tak też radził bym ustawić


(Aleksander) #8

Powiedz więc, na czym polegał problem - co sobie naprawiłeś?

Będzie dla tych, co lubią korzystać z funkcji "szukaj"...


(andrzej2310) #9

Do wacek4 dziękuję za radę i spróbuję, bo też miałem problemy z synchronizacją.


(wacek) #10

Domek jednorodzinny czy bloki ?

Jaka odległość od routera to karty sieciowej ?? (to samo piętro ?? )

Jeżeli na innym piętrze to router nie może być centralnie pod Tobą lub nad Tobą

(po prostu taka jest zasada rozsyłania sygnału w antena dookolnych)

  1. Usuń oprogramowanie do WiFi (jeżeli się jakieś zainstalowało) i korzystaj z Windows-owego

Jeżeli Windows wywala, że z wifi korzysta inny program musisz włączyć usługę konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej

  1. Zmień kanał w routerze na inny (może ktoś z sąsiadów nadaje na tym samym a to dość prawdopodobne bo TP-link, Planet, Pentagram, Edimax to ten sam config i domyślnie kanał 6).

Miedzy kanałami powinna być przerwa co 2 czyli jeżeli np. sąsiad ma na 6 to ty ustawiasz 8 lub 4


(lukaszintel86) #11

co do tego jak sobie pomogłem to doklanie wlansie tak jak mi doradzili.scie, tylko ze to uzyskałem od technika z TP, powedział mi że dla mojej centrali to są najlepsze ustawinia.

Powinno być

ADSL Mode: G.DMT

ADSL Type: Annex A

@lukaszintel86 i tak też radził bym ustawić

tak wiec dziekuje wam takze za za interesowanie tematem, teraz tak jesli chodzi o tę sieć WLAN, posiadam internet w domku jedno rodzinnym, ale na tym samym piętrze wszystko korzysta z netu czyli na 1 piętrze, na parterze nic się nie będzie łaczyło z netem, odległośc routera od karty siciowej WLAN USB to jakieś 8-10 metrów w łamanej linii, nie wiem moze podam tobie screena z moich ustawin, poniżej zapodaje, jesli chodzi o załączone oporogramowanie to wcale go nie wgrywałem, korzystam z połączenia poprzez windows xp, nie wiem ale sygnał pokazuje tylko 1 kreske zasięgu, jest to bardzo słabo nie wiem własnie co jest tego przyczyną, znajduje natomiast inne sieci w pobiliżu jest ich około 10 i także maja 1 kreskę zasięgu, podpowiedz mi gdzie mam to ustwic w widnowsie co napisales, ponizej doklada konfiguracja z zakładki wlan z routerka:

co mam zmienić

416cca3191d2619em.jpg


(wacek) #12

Tak jak podejrzewałem :slight_smile: masz kanał szósty (kolo Poland)

Spróbuj manewrować tym kanałem (metodą prób i błędów)

W Windowsie już nic nie musisz przestawiać.

Spróbuj w innym pokoju (w celach testu). Niestety w domkach dość często w ścianach siedzi pełno zbrojenia (wiadomo jak robi ktoś dom dla siebie to nie żałuje :P) i może to działać jak klatka Faradaya.

Czyli podsumowując:

  1. Zmieniaj kanały i za każdym razem sprawdzaj czy się poprawiło

  2. Jeżeli po przetestowaniu wszystkich kanałów nic się nie zmieni przenieś kompa to pokoju obok i sprawdź

podejrzewam niestety że będzie chodziło o punkt 2

(sam mam u siebie w domu jeden pokój w którym żaden sygnał wifi nie dochodzi ani nie wychodzi a poza nim w całym domu FULL zasięg...)


(Piciu1933) #13

Ja mam problem z podłączeniem się do sieci (przez WLAN), ustawiam wszystko jak kolega na obrazku wyżej i pokazuje sieć. Klikam 2 razy w sieć i pokazuje komunikat o treści "System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem. Odśwież listę dostępnych sieci i spróbuj połączyć się ponownie". Laptop stoi na biurku, a router na półce pod deską z antenką wysuniętą ponad deskę. Nie wiem co jest przyczyną tego błędu, proszę o szybką odpowiedź.

PS: Dzięki ludzie, że to opisaliście, męczyłem się 2,5h z konfiguracją i w końcu się udało.