Router TP-LINK TD-W8901G ograniczenie transferu?

Witam!

Posiadam router a jednocześnie modem TP-LINK TD-W8901G i neostradowe łącze 20Mb/s. Klientów sieci jest około 8 więc wystarczy 1 torrent czy inne pobieranie albo nawet filmik YT 1080p i pozostałe 7 klientów może zapomnieć o komfortowum korzystaniu z internetu. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość ograniczenia szybkości transferu dla poszczególnych klientów. Np. 2 komputery mogące wykorzystać max łącza (albo konkretną wartość) a pozostałe nie więcej niż np 4Mb/s transferu wszystkie razem. Czy taka konfiguracja jest możliwa? I jeśli tak jak się za to zabrać? Wszelkie screeny, logi chętnie wrzucę jeśli będzie taka potrzeba. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Mam ten sam problem z tym routerem i niestety… wprawdzie jest qoos ale nic nie pomagało #-o

Natomiast mój sposób to filtrowanie mac adresów. Załóż hasło na routerze, jeśli ktoś będzie uciążliwi pobierał 192.168.1.1 login i hasło to admin zakladka INTERFACE SET UP======WIRELESS==== na dole masz tabelke Wireless MAC Address Filter ==wpisz tam mac adresy osób mółów zaznacz na ACTIVE poniżej zaznacz DENY ASSOCIATION PONIZEJ TE MAC ADRESY a na samym dole save. Gotowe masz spokój. Ja czesto to włączam i wyłączam i koleś zaczyna rozumieć… hehe a jak zwracałem mu uwage to mnie nawet nie chciał słuchac

Czyli musiałbym kogoś wyrzucić z sieci a to rozwiązanie nie do końca mi pasuje… naprawdę nie ma innego sposobu?

Tak to barbarzyństwo,ale u mnie pomogło, a jeśli chodzi o qos to sam BARDZO chciałbym się dowiedzieć szukam już od kilku miesięcy. Ale pewnie ktoś pomoże

Ten router jakiś tam QoS ma, jak możesz daj zrzut ekranu. W twoim przypadku powinieneś nadać priorytety pakietom, akurat w moim TP Linku można ustawić priorytety na porty przełącznika i AP, użytkownicy z niższym priorytetem będą po prostu dłużej czekali na swoje pakiety.

gallery/image_page.php?album_id=20&image_id=4328

gallery/image_page.php?album_id=20&image_id=4329

No to bardziej rozbudowany QoS, niż w moim routerze. W takim razie można tam kolejkować pakiety, powinno to rozwiązać problem.