Piszę ponieważ mam problem z routerem TP-LINK model: tl-wr841n. Otóż na domowym łączu internetowym o przepustowości 100Mbit wydaje mi się, że występuje pewien problem z routerem. Mieszkanie jest małe (ok 40m2). Po łączu przewodowym na PCcie i sprawdzeniu prędkości łącza wyniki są w granicach 90 - 100 Mbit. Natomiast już na laptopie po WIfi prędkości łącza plasują się w granicach 6 - 8 Mbit. Dodatkowo podam, że SmartTV podłączony przewodem od routera osiąga prędkości w okolicach 35 - 40 Mbit. Czy może coś się dziać z routerem? Router jest już trochę wiekowy. Ewentualnie czym może być spowodowany taki spadek prędkości na Wifi w porównaniu do podłączenia przewodowego z komputerem?
Druga sprawa. Jeżeli polecilibyście wymianę tego routera, to co polecacie? Fundusze to nie więcej niż 140zł. Ja znalazłem dwa modele. Który ewentualnie będzie lepszy i czy w ogolę warto je kupować?
Netis Router Netis AC1200 WF2780
Router TP-LINK TL-MR3420 PL
A jaką kartę masz w laptopie?
Jak z zagłuszaniem sygnału? Łatwo można to weryfikować apkami typu wifi analyzer na androida.
Router nieustawiony w tryb N?
Router ustawiony w złym miejscu? np nisko, lub czymś zasłonięty, duża odległość do testowanego laptopa.
Co do karty w laptopie to niestety nie pamiętam bo problem występuje u znajomego. Ale jakieś 2 tyg temu stawiałem mu cały system od nowa w laptopie u siebie w domu i wifi śmigało aż miło.
Co to znaczy tryb N? Ponieważ w sieciach jestem laikiem raczej.
Router leży na biurku niczym nie osłonięty. Odległość od laptopa nie ma znaczenia czy to jest przy routerze czy w drugim pokoju.
Co do zagłuszania sygnału sprawdziłem wszystko i jest w normie.
Z zagłuszaniem sygnału chodziło raczej o sprawdzenie ilości sieci wokół.
Gdy jest ich dużo i działają na tych samych kanałach pojawiają się interferencje, i sieci wzajemnie zakłócają swój sygnał, co powoduje właśnie takie problemy. Jeżeli tak jest to zmiana routera na taki z obsługą pasma 5 GHz powinien rozwiązać problem.
Router Netis AC1200 WF2780 Ten router osobiście używam na obydwu pasmach i złego słowa nie mogę powiedzieć na niego. Zero problemów z siecią zwłaszcza na paśmie 5GHz bo w pobliżu (około 25metrów w prostej linii) są tylko dwie inne sieci które nie nakładają się na siebie (inne kanały). Co do prędkości WiFi na paśmie 2,4GHz to mam podejrzenie, że w Twoim laptopie są stare lub nie kompatybilne sterowniki do karty sieciowej lub masz niezły tłok w eterze. Też się borykam z tym problemem na jednym z swoich lapków. Po wgraniu świeżych aktualizacji prędkość WiFi spada na lapie do 2Mb/s i muszę reinstalować sterowniki.