Router TP-LINK TL-WR842ND zbyt dużo podłączonych urządzeń?

Witam!

Posiadam router  TP-LINK TL-WR842ND, do którego podłączonych mam około 7-8 urządzeń ( telewizory, laptopy telefony, tablety) poprzez WiFi. Ostatnio zauważyłem, że podczas podłączenia kolejnego urządzenia np. telefonu na moim lapku zrywa się połączenie. Lapek widzi sieć ale nie może się z nią połączyć. Przy czym na pozostałych urządzeniach internet działa poprawnie. Zauważyłem, że najczęściej zrywa połączenie na moim laptopie ale ostatnio problem z połączeniem miała PS3 i TV, a pozostałe urządzenia działały poprawnie. Internet mam z lokalnej kablówki. Czy przyczyną może być zbyt duża ilość podłączonych urządzeń i router sobie nie radzi ?

Temat dostępny na różnych forach, jako problemy ze zrywaniem połączenia. Nie wiem jaką masz wersję firmware, natomiast powrót do wersji 120424 niweluje zerwania… Wystarczy poszukać Google…

Taką właśnie mam wersję 

I na niej doświadczasz zerwań ? Trzeba szukać dalej…

Tak na niej. 

No więc ponawiam pytanie. Czy to nie  jest przez zbyt dużą liczbę podłączonych urządzeń wynoszącym ponad 8 ?  Przy mniejszej ilości net śmiga aż miło. 

Untitled-2.jpg

Może sąsiad zakupił jakiś sprzęt i Ci wchodzi na pasmo? Możesz dla pewności przeskanować pasmo, w zależności gdzie masz ustawiony sprzęt i ewentualnie zmienić kanał. Albo przywrócić go do ustawień fabrycznych i na nowo wszystko skonfigurować.

[Przemek]