WItam,
Podłączyłem się do rutera z tematu żeby w wiresharku zobaczyć sobie pierwsze pakiety - świeży windows, ruter zresetowany, nie podłączony do internetu ani innych urządzeń poza moim komputerem. Ruter przydzielił mi adres 192.168.1.100. Nagle wyskoczyło takie połączenie:
Ta adresacja IP jest przydzielana przez APNIC (Azja). TP Link to chiński producent, dlaczego z tego adresu wysyła zapytania ICMP do sieci prywatnej, do której ruch z publicznego IP nie powinien być dozwolony, zapytaj producenta.
Najpierw fakty, potem prawdopodobieństwo.
Nie masz routera podłaczonego do sieci.
Adres 1.0.158.38 jest z puli adresów przydzielonych firmie TP-Link.
msftnsci.com nalezy do microsoftu i jest używany przez system Windows 8.1 i starsze wersje do testowania, czy masz działające połączenie internetowe.
Win 10 ponoć uzywa msftconnecttest.com.
System Windows ma wewnętrzny składnik do wykrywania zmian w łączności sieciowej o nazwie „Network Connectivity Status Indicator” (NCSI). Ten składnik, między innymi, wykonuje testy w tle, aby ustalić, czy maszyna ma połączenie z Internetem, angażuje też, Network Location Awareness NLA), w celu określenia, czy znajduje się w domenie, czy w sieci publicznej, w celu zdefiniowania prawidłowego profilu zapory itp.
Wyglada na to ze poniewaz nie ma internetu to firmware routera uzyło adresacji tplinka do przydzielenia ci adresu. Stąd to
Źródło: 1.0.158.38
Cel : 192.168.1.100
W drugim przypadku Windows sprawdza twoje połączenie z siecią. I nie znajduje.
Co do pierwszego to jest to moje przypuszczenie.