Cześć, kupiłem xiaomi 4 i nie potrafię go skonfigurować, po podłączeniu ukazuje się taki widok i dalej nie idzie. Za pomocą apki też podobnie. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Do tej pory miałem starego TP-Linka i ten działa jak należy. Załączyłem screna.
Do jakiego internetu kopiłeś ten router?
światłowód, GPON.
Jak podłączę internet po kablu bezpośrednio do laptopa bez routera TP-Link to internet nie działa, nie wiem w czym problem, działa tylko za pośrednictwem routera, może to coś pomoże w diagnozie problemu.
Jak podpiąłeś internet do tego Xiaomi? Najpierw powinno się podpiąć internet do WAN, potem kompa do LAN, a na końcu zasilanie.
Nie konfiguruj routera po WI-FI.
Modem-router-laptop.
Po podpięciu routera Xiaomi do modemu daj czas dla sieci aby router został zarejestrowany przez operatora sieci. U mnie trwa to około 15 minut od momentu podpięcia do modemu. Po zarejestrowaniu routera internet automatycznie ruszy. Następne odłączenia i podłączenia tego routera do modemu będą następowały już o wiele szybciej - u mnie około 1 minuty. Samo podpięcie urządzeń do routera Xiaomi będzie już bez żadnej zwłoki - internet pojawi się w kilka sekund. Jest jeszcze możliwość, że jest problem techniczny z routerem ale to już musisz wyjaśnić kontaktując się ze wsparciem technicznym Xiaomi oraz operatora sieci. Zakładam, że na tym modemie był wcześniej dostępny internet bez problemów.
Modem do routera pod wejście oznaczone w routerze WAN, a komputer do routera pod wejście oznaczone LAN?
Już działa, ktoś mi podpowiedział abym przepisał WAN ze starego routera do nowego i zaskoczyło. Dzięki chłopaki za poświęcony czas.
Co przypisał?? O czymś takim nigdy nie słyszałem. Pwnie chodzi o klonowanie MAC, ale już bez komentarza
Przepisałem ze starego routera adres MAC, adres IP, maska podsieci, brama domyślna i DNS i zaskoczyło.
Cześć, mam podobny problem do Twojego, mógłbyś opisać jak zmieniles wyżej wymienione adresy? Bo ja mogę tylko zmienić mac i ip lan, maski podsieci i bramy domyślnej nie ma mozliwosci zmienić