Router z dalekim zasięgiem

Witam chciałbym abyście mi doradzili jaki router pasowałby do moich 3 komputerów.

Otóż posiadam dom jednorodzinny 2 piętrowy a w nim znajdują się 2 komputery (jeden na samej górze a drugi w piwnicy) 3 komputer znajduje się w firmie (zakład tuż obok domu na tym samym podwórku ok. kilkadziesiąt metrów)

Posiadam Neostrade i chciałbym aby siła sygnału na tych 3 komputerach graniczyła z bardzo-dobrą lub lepszą, bardziej mi zależy na 2 komputerach w domu ze względu na gry internetowe typu CS. Lecz dobrze by było by 3 komputer w firmie miał przynajmniej dobrą jakość sygnału.

Co do ceny mogę wydać maksymalnie ok 300zł

Czekam na waszą pomoc.

Pozdrawiam

UP Lol co to ma być za post?

A do tematu Masz grube mury w domu? Karty w kompach mają standart N? I to bardziej nie zależy od routera tylko od anteny. Ale to co chcesz zrobić będzie trudno :confused:

Co do grubości murów niestety są dość grube…

Mam routera Edimax AR-7084A ADSL2+ lecz wcale nie wyłapuje sygnału z piwnicy do samej góry ( o zakładzie to już mowy nie ma) a jeśli jest to bardzo mała na tyle mała że o gg lub stronach internetowych mogę zapomnieć.

Wtedy gdy kupowałem tego routera miałem na myśli załapać tylko 2 komputery w domu nawet sprzedawca zapewniał że sygnał powinien być lecz lepszy jak “dobry” nie znajdę.

komputer w piwnicy połącz kablem na górze postaw ruter z anteną w kierunku firmy i powinno być ok

tak niestety zrobić nie mogę bo na górze nie mam kontaktu telefonicznego żeby routera podłączyć, jedynie w piwnicy mam kontakt… :frowning:

No to niebardzo są szanse na takie coś, można by próbować Linksysa czy coś takiego z dwoma antenkami ;]

kierunkowe to chyba najlepiej(12dbi? panele), jedna skierowana w góre i druga na zakład, tylko że jak to ma być w piwnicy to raczej przez ziemie sygnał nie przeleci.

No a właśnie najlepiej by było gdyby router stał w środku domu(puścić kabel telefoniczny do niego, czy ten by odbierał internet a skrętke puścić do AP na piętrze i tam z 12dbi antene.

No a jeśli bym miał routera na parterze (bo mam taką możliwość podlączenia) to czy dokupienie anteny 12dbi(patykowa) do mojego Edimaxa poprawiłoby mi zasięg? ( do dwóch komputerów a one mają karty sieciowe USB D-Link DWL-G122 )

Bo co do zakładu to myślałem nad podłączeniem tam modemu neostrady (bo tam wtyczka telefoniczna jest) ale nie wiem czy tak się da mieć i routera i modem? Bo żeby nie było tak że za neostrade będę płacił dwukrotnie…

Udało mi się umieścić routera pomiędzy komputerami(parter) lecz każdy z nich ma “jakość sygnału : niska” a to za mało na przeglądanie stron a co do grania gry typu CS itp. Czy jeśli bym kupił mocną antenę powiedzmy 12 dbi to czy poprawi mi to zasięg u jednego jak i drugiego kompa??

No jak na 5dbi masz taki rezultat to 12dbi powinno już cokolwiek więciej zdziałać, ale czy na tyle żeby dostateczne pingi, zasięg/jakość to już Ci nie powie nikt.

A co do tego gniazdka to nie mam pojęcia, mógłbyś spóbować ale nie wiem czy możnaby się zalogować dwa razy w tym samym czasie do NEO a raczej nie.

Wtedy pewnie by się “siłowali” router z modemem i na zmiane po stracie połączenia by się logowało i drugiemu by wywalało i tak pewnie bez końca.

Więc raczej nie uciągniesz tak.

Dookólna-patykowa musi być poziomo, dookoła siebie sieje jak jest pionowo to dajmy sieje bardziej w poziomie.

Więc pamiętaj też o tym, bo jeżeli masz na piętro to wydrzeć i antenka jest pionowo to jakbyś przerzucił ją na poziom to wtedy by w górę i w dół lepszy by był sygnał.