Hej,
szukam routera w którym będę mógł decydować o limicie dziennmy pobranych danych na użytkownika.
Nie chodzi mi o szybkość pobierania, ale np. user z MAC xyz może pobrać max 5GB danych z maksymalną prędkością w ciągu dnia.
Czy jest coś takiego?
Hej,
szukam routera w którym będę mógł decydować o limicie dziennmy pobranych danych na użytkownika.
Nie chodzi mi o szybkość pobierania, ale np. user z MAC xyz może pobrać max 5GB danych z maksymalną prędkością w ciągu dnia.
Czy jest coś takiego?
Poczytaj o Windows 10 Metered Connections. Łatwego sposobu na routerach obowiam się, że nie ma QoS służy do czego innego bardziej.
w windows możesz ustawić limit wpisz w wyszukiwarkę " configure data usage limit on Windows 10"
Nie, ja chcę ustawić limit na routerze, nie ważne czy klientem sieci będzie Windows, Android, IOS, czy jakiś Unix po adresie MAC lub po IP. Gdzieś widziałem router z taką funkcją, jakiś asus za ok 1,6TPLN ale nie mogę go znaleźć…
Może jakiś inny z niefabrycznym softem…
Qos nie służy do limitowania poboru danych tylko do limitowania przepustowości łącza. Tak czy siak szukaj po urządzeniach z wsparciem dla OpenWRT. Nie musi wcale kosztować 1.600 bo to duża przesada. Chyba, że dla zastosowań czysto profesjonalnych to wtedy inwestuj po prostu w serwer.
W urządzeniach w kategorii enterprise QOSy są różne, mocno rozbudowane, od traffic managery itp.
Niestety nie mogę nic znaleźć w kategorii dla urządzeń domowych co jest dziwne. Jedynie polecono mi gargoyle…
BTW.
Mówisz o serwerze, w jaki sposób serwer może dystrybuować sieć WLAN ?
Nie, niestety to nie normalne. Po 1 trzeba jakiegoś kompa lub inną płytkę, po 2 kartę WLAN po 3 trochę czasu. Czas jest wiele droższy niż 1 i 2 więc odpada.
Niby prosta rzecz a żaden domowy router nie ma tego w standardzie.
Skoro nie ma to nie ma. Dziękuję.