Od wczoraj borykam się z problemem. Otóż wieczorem mega słabo działał Internet. Po najechaniu na ikonkę sieci na pasku zadań okazało się, że widnieje inna nazwa sieci oraz, że jest to sieć publiczna. Zdziwiłam się i to bardzo, ponieważ od zawsze mam ustawioną sieć domową i zupełnie inną nazwę. Weszłam w ustawienia routera - wszystko okej. Więc standardowo wyłączyłam i włączyłam router - bingo pojawia się sieć domowa i stara nazwa, a Internet śmiga aż miło.
Na telefonie internet działa normalnie, bez żadnych problemów. No może troszeczkę wolniej niż zazwyczaj, ale nie jest to jakaś duża różnica.
Niestety, gdy dzisiaj uruchomiłam laptopa, problem wrócił. Gdy zrobiłam tak jak wczoraj - wszystko wróciło do normy.
Dodam jeszcze, że od czasu przedłużenia umowy, wraz z nowym okresem rozliczeniowym, muszę wyłączać i włączać router, bo nie mam internetu.
Z czego może to wynikać? Wina sprzętu? Jakiś wirus? Ktoś próbował podpiąć się pod moją sieć?
Może po prostu lapek łączy się z czyjąś niezabezpieczoną siecią w pierwszej kolejności i stąd taka sytuacja.
Trzeba sprawdzić podczas połączenia z tą „nie swoją” siecią, czy twoja nie widnieje czasem w pokazywanych dostępnych sieciach.
W ustawieniach sieciowych można ustawić, aby lapek nie łączył się z niezabezpieczonymi sieciami widniejącymi wówczas jako publiczne.
Chociaż coś w tych ustawieniach grzebali i już chyba nie można wyłączyć tego globalnie.
Spotkałem się z sytuacją, że lapek najpierw łączył się z otwartą, niezabezpieczoną siecią w pobliżu zamiast ze swoją.
Czasami ludzie nie wiedzą nawet, że mają niezabezpieczoną sieć, lub udostępniają w niezabezpieczony sposób z telefonu itp.
To jest najprostsze oczywiście rozwiązanie, bo sytuacja że twój router zmienia nazwę sieci to jakiś bardziej złożony temat.
Sprawdzenie właściwości tej podłączonej innej sieci, czy jest zabezpieczona i to twoim hasłem wiele powie.
Kiedyś było takie ustawienie:
„wyłączenie automatycznego nawiązywania połączeń z otwartymi sieciami Wifi”.
W przypadku gdy router nie wysyła sygnału lub jest on słaby, karta wifi laptopa, automatycnie próbuje odnowic połaczenie.
Jesli w poblizu jest inny, otwarty nadawca, w tym momencie o silniejszym sygnale, nawiazuje połaczenie z nim…
Wyłacz automatyczne polaczenia z każdą wyświetlaną w ustawieniach wifi, nie swoja siecią i sprawdź czy za jakiś czas nie stracisz połączenia a jesli nie to czy jest słabsze To rada@cyngiel_1
Co do tego ze telefon nie traci połaczenia to może ma lepsza kartę wifi.(różne pasma, inne standardy czestotliwości, sterowniki innego systemu) lub wtedy przechodzi na sieć poprzez operatora karty SIM.
Co robić?
Jesli zero zmian to wykonać przeinstalowanie sterownika karty wi-fi na laptopie
Zmienić na laptopie karte wifi i potestować jak na innej będzie sie sieć sprawowała
Sprawdzic czy nie ma nowego firmware routera i go zainstalować.
Jesli problem nie zniknie to wejsc do działu Bezpieczeństwo i dowiedzieć sie co to FRST i co sie robi by otrzymac i wstawić tu logi frst i addition
Moze wtedy będzie mozna z nich cos wyczytać?
Jesli to nie pomoze to byc moze router nadaje się do wymiany