Router

Dzien dobry pisze z zapytaniem poniewaz posiadam aktualnie internet play na karte oraz router huwawei b311 oraz mam tragiczny internet i sie zastanawiam czy dokupujac router Tp link archer ax55 pro i podlaczajac go poprawie wydajnosc internetu

Sprawdź zasięg sieci, najbliższe nadajniki może trzeba zmienić operatora.?

Można sprawdzić czy przy oknie lub balkonie będzie lepiej łączył się z Play, jak tak to może trzeba inwestować w np. konstrukcję na zewnątrz lub nawet maszt (np. domek jednorodzinny lub spółdzielnia/wspólnota/administracja w bloku zezwoli).

najblizszy jest wlasnie play i najlepszy zasieg juz mam zapewniony

Napisz do pomocy Play czat wszystko wyjaśni

Pierwsza sprawa można sprawdzić gdzie i jak daleko masz operatorów np tu BTsearch.

Poszukaj jakiś nowszy modem,ten huwawei b311 ma LTE Cat.4 150Mbps/50Mbps,tzn ogarnia tylko jedno pasmo (wyższa kat LTE = szybszy internet,więcej pasm ogarnia)
Dodatkowo można zainwestować w zewnętrze anteny poprawiające prędkość internetu.
Jak już internet będzie spoko śmigał,można będzie pomyśleć o pokryciu hałupy zasięgiem wi-fi,lub po kablu.
W dzisiejszych czasach możliwości jest wiele,ograniczeniem w rozwiązaniach podobnych „problemów” jest kasa.

Czy masz możliwość wymuszania pasm na tym routerze? Ja mam również niezadawalające osiągi w Plusie gdy połączenie jest ustawione na auto. W późnych godzinach popołudniowych mam przeważnie takie prędkości jakie już opisywałem

i z automatu jest to najwolniejsze pasmo LTE Band8 (900 MHz) a wtedy prędkości pobierania w LTE to ok. 1 Mb/s
Gdy wymuszę pasmo np. LTE Band7 (2600 MHz) już jest znacząca poprawa, przed chwilą zrobiłem pomiar