Mam Raspberry Pi i postawiony na nim ownCloud oraz router z zainstalowanym RouterOS’em 6.1. Adres IP komputerka to 192.168.x.xxx, a adres zewnętrzny to 62.233.xxx.xxx. Chcę teraz ustawić tak router, aby ownCloud był widoczny z zewnątrz właśnie pod adresem zewnętrznym. Wiadomo, że w tym wypadku należy ustawić przekierowanie portów i niestety mam z tym problem.
Sugerując się stroną http://wiki.mikrotik.com/wiki/Forwarding_a_port_to_an_internal_IP, wpisałem poniższą regułkę do routera:
/ip firewall nat add chain=dstnat dst-address=62.233.xxx.xxx protocol=tcp dst-port=80 action=dst-nat to-addresses=192.168.x.xxx to-ports=80
Niestety, okazuje się, że w praktyce ona nie działa. Będąc podłączony do wewnętrznej sieci i wpisując adres 62.233.xxx.xxx dochodzi do zwykłego przekierowania (adres zmienia się na 192.168.x.xxx), a próbując uzyskać dostęp z zewnątrz, wychodzi na jaw, że zewnętrzne IP nie jest w ogóle połączone z Raspberry Pi (wczytuje się po prostu strona “It works!”, która była przed ustawieniem regułki).
Próbowałem też wpisać 3 poniższe regułki:
/ip firewall nat add chain=dstnat dst-address=62.233.xxx.xxx protocol=tcp dst-port=80 action=dst-nat to-addresses=192.168.x.xxx to-ports=80
/ip firewall nat add chain=srcnat src-address=192.168.x.xxx protocol=tcp src-port=80 action=src-nat to-addresses=192.168.x.xxx to-ports=80
/ip firewall nat add chain=srcnat src-address=192.168.x.xxx protocol=tcp src-port=80 action=masquerade
Wtedy po wpisaniu do przeglądarki adresu 62.233.xxx.xxx nie zmienia się on (czyli zamiast zwykłego przekierowania jest niby przekierowanie portów), lecz przy próbie uzyskania dostępu z zewnątrz powtarza się wcześniejsza sytuacja.
Bardzo mi zależy na tym, aby ownCloud był dostępny z zewnątrz, ale nie mam pojęcia, jak ten problem rozwiązać. Z tego powodu proszę was o pomoc - w jaki sposób ustawić tak przekierowanie portów, aby rzeczywiście ono działało?
Tylko prosiłbym nie odsyłać mnie do forum Mikrotika (forum.mikrotik.com), nie udało mi się uzyskać tam pomocy