Dodam na wstępie, że jestem fanem uTorrent. Ale z ciekawości sprawdziłem sobie qBittorent celowo wybrałem do testów prywatny tracker z 3k + seeds.
Porównałem sobie prędkości, teoretycznie uTorrent podaje w MB na sekundę w przypadku tego torrenta średnio szło 11 MB/s co w teorii oznacza 83.9233398 Mib.
Sprawdziłem zatem prędkość w programie qBittorent tam prędkości podaje mi w Mib na sekundę a wartość średnią jaka tam uzyskałem to 86 Mib co daje nam wartość ~11.272192 MB.
Jednak pojawiło się w mojej głowie wielkie ALE, coś mi nie gra qBit zasuwa zdecydowanie szybciej około 0,4% per seconds a utorr leci około 0,1% per seconds.
Zrobiłem zatem test oczyszczając dysk, wykorzystując dysk m2 z prędkościami 3GB. I zlecając kolejno torrent do pobrania dla każdego programu z osobna dając im dokładnie 2 minuty.
Co się okazało uTorrent poradził sobie w ciągu 2 min działania od zera i ukończył zadanie z wynikiem 3,9%. Z kolei qBittorent poradził sobie z zadaniem w ciągu 2 min działania od zera u ukończył zadanie z wynikiem 31,0%.
Moje pytanie brzmi skąd te rozbieżności skoro wartości prędkości pobierania są praktycznie takie same. Co ciekawe na plus dla uTorrent czasami prędkości potrafiły wskoczyć nawet do 20MB/s (zaznaczę, że w teście maksymalna uzyskana było około 15). Z kolei na niekorzyść qBitt prędkości były utrzymywane na dość stabilnym wyżej wymienionym poziomie.
Obrazki pokazują efekt w chwili upłynnienia 2 min.
Z kolei pełne ustawienia znajdziecie tutaj:
Dodatkowo jako taką opinię od siebie dodam, że uTorrent ma zamułkę przy uruchamianiu się, a przy 225 połączeniach z seeds i włączonym szyfrowaniu łapie zadyszkę i ciężko cokolwiek zrobić.
Dodam również, że moje łącze było wstanie bez problemu niekiedy przebić granicę 100MB/s, a testując poprzez chomikuj jestem aktualnie wstanie wygenerować 80MB/s przy 32 połączeniach (nie pytajcie co i jak) jest to zależne od ich serwerów
A może znacie lepsze programy? Dlaczego jest tak jak jest skoro niby prędkości te same? Kto i gdzie kłamie a może qBittorent podaje w MB/s (wtedy by się do pokrywało z moim łączem).