WItam nie lgowałem się tu tak długo ile ma mój komputer czyli z 10 lat Pora coś wymienić bo troche już nie ogarnia . Komputer głownie potrzebny do lightrooma Obecnie mam stary amd phenom 2 x4 955be . Nie wiem co teraz jest dobre pewnie coś na intelu . Potrzebowałbym płyte głowno procesor ram i grafike .Dobrze gdyby płyta miała wejscia sata na stare dyski . Nie siedze teraz wgl w temacie komputerów wiec licze na pomoc budżet ok 2,5-3 tys.
Procesor Intel Core I7-10700 8 x 2,9 GHz OEM 1300pln (jest sens kupować coś starszego ? )
Płyta główna GIGABYTE H410M H 300zł( wystarczy taka zwykła ?)
KARTA GRAFICZNA PCIE BIOSTAR GT 1030 4096G DDR4 750zł (jedna z tanszych 4 gb nie znma firmy biostar ?)
Pamięć RAM Corsair 8 GB 16 CL CMK8GX4M1A2666C16 x2 320 zł (kupować moduły 8 gb czy 16 ? )
razem 2670
Może być. Poniżej 10 generacji nie idź jednak. Kupując GPU, możesz poszukać wersji F.
Dla mnie trochę biedna, do biurowca.
Czerwona lampka, DDR4!!!, to znaczy, że wydajność do niczego. No i nie kojarzę 1030 w wersji 4 GB. Wygląda jak jakaś chińska podróbka. Już lepiej zobacz, czy nie kupisz Radeona 550 4GB, jak będziesz miał szczęście, to trafisz wersję delux z większą liczbą jednostek.
Pamięć może być, można szybszą, jak masz gotówkę. Kupując 2x8 zyskasz kilka % wydajności, ale z 1x16 masz możliwość rozbudowy. Decyzja należy do Ciebie.
Ty masz jakąś fobię? jak widzisz coś starszego niż 2 lata to do śmieci.
Ja mam i5-9400 i spokojnie ogarniam wszystko.
Procesor to się rusza tylko w testach, grafice, a tak leży na 900 Mhz
Przypuszczam, że seria 8 tak samo
I jak nie grasz, to po co 1030, to śmieć dla naiwnych
Integra spokojnie wystarczy UHD 630.
Ważny jest RAM, DYSK NVMe, to są priorytety
i5-9400 koło 800 zł w sklepie, i5-10400 jest w tej samej cenie, a różnica z wielowątkowości czyni go znacznie wydajniejszym. Więc tak, zakup w sklepie, w pełnej cenie 9400 jest wyrzuceniem pieniędzy do śmieci.
I tak, co do zasady elektronika ~~5 lat jest dla mnie ryzykownym zakupem, dlatego zwykle nie polecam nic starszego niż 1-2 generacje w tył, o ile mają przyzwoity stosunek cena/wydajność, ale to już wiesz.
Tu by jednak nie integra, a coś lepszego pasowało. Niestety przy obecnych cenach jest kłopot, a ze złomów 1030 vs 550, to jednak bym 550 lub 560 próbował (używaną) dorwać.