Dysponując 1400 zl chce rozbudować pc.Mój obecny zestaw to AMD fx-6300 + Radek R9 380 2 gb + 8 mb RAM + płyta główna MSi 970-g43 + zasilacz Silentium PC Vero L1 600W zamknięte w obudowie SilentiumPC Gladius M20 PB. Zastanawiam się czy wymiana na : MSI B350 TOMAHAWK + AMD Ryzen 5 1500X 3.5GHz +ADATA 8GB 2400MHz XPG Red CL16 zwiększy wydajność blaszaka .Grafika niestety na razie zostaje , może pod koniec roku uda mi się dokupić jakiegoś GTX 1060 z 6gb . Mam jeszce takie pytanie, czy np. ten procek AMD Ryzen™ 5 2400G bedzie lepszy? Proszę o jakieś porady i sugestie.
Mam dwie propozycje - 1500 zł co prawda, ale może się zainteresujesz:
Szczerze bym się zastanowił na tą i5-tką, choć R5 1600 nie jest tak bardzo gorszy.
Ryzen 5 1600
MSI B350 PC MATE
G.Skil Aegis 8GB 3000 MHz
W zależności od sklepu - nie powinieneś przekroczyć wiele ponad 1400 zł. Wyjaśnienia:
- Ryzen 5 1600 - podstawka AM4 przyszłościowa. Nawet następna generacja procesorów AMD ma być wspierana przez nią, także nawet za 2 lata możesz kupić nówka sztuka procesor prosto do tej płyty
- Płyta główna najlepsza w swojej klasie. Przyzwoita do rozsądnego powietrznego OC.
- Jedna kość pamięci, ponieważ Ryzeny są baardzo wybredne na 4 kości. Jeżeli teraz kupisz 2x4GB, to w przypadku przyszłego rozszerzenia, będziesz musiał całkowicie wymienić zestaw. A tak po prostu sobie dokupisz drugą taką samą kość i będziesz miał zestaw 2x8GB na lata.
Całkiem fajny zestawik , w połączeniu z r9 380 2 gb powinien dawac sobie rade w grach…oczywiscie nie licze na super hiper wodotryski bo grafe pewnie dokupie pod kooniec roku ale nawet na dotychczasowym zestawie nie jest najgorzej .
Popatrzyłem w x-komie i taki zestawik wychodzi mi 1416zl … całkiem fajnie.Dzieki za pomoc , myślę że zdecyduję się na zakup.
Dokładnie. Do tego zestawu najpierw wymienisz GPU, a do nowej karty na pewno przyda się więcej RAM, bo będzie wąskie gardło z 8GB. Ja sam osobiście mam takiego Ryzena i właśnie te pamięci tyle że 2x8GB z GPU Gigabyte RX 580 i cóż - chciałbym nic w tym PC nie ruszać przez najbliższe 3-4 lata, i bez problemu grać w 1080p.
Po aktualizacji AGESA już problem z czterema kośćmi nie występuje. Jedynie co to trudno wykręca się kości powyżej 3000 Mhz. Jednakże na platformie X470 cztery banki mogą działać powyżej 3200 Mhz nawet, więc możliwe, że inne platformy też się pozbędą lub już nawet pozbyły problemu - wcześniej był nawet problem z niższymi zegarami.
Mam pytanie czy zamiast tej płyty https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b350-pc-mate-7a36-003r-1195352/
nie lepiej wybrać taką na x370
https://www.x-kom.pl/p/417707-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-ga-ax370m-gaming-3.html
Jeżeli planujesz większą rozbudowę o np. dysk SSD NVMe to jak najbardziej
Tu masz przedstawione różnice:
Podane prędkości RAM to zakładana natywna obsługa, co nie oznacza, że producenci płyt kłamią z obsługą do 3200 na X370 i 3466 na X470.
Ostatecznie zdecydowałem sie na :
Jutro lece na zakupy
Aby móc zamontować procesor na tej płycie musisz wykonać update BIOS. Masz dwa wyjścia - albo poprosić sklep, który skasuje za to 20 zł bodaj, albo zamówić u AMD zestaw do updatu z procesorem, który da się uruchomić na tej płycie - co jednak zajmuje czas. Jeżeli planujesz w niedługim czasie rozbudowę RAM o dodatkową kość to ok, ale jeżeli jest inaczej to nie wiem czy nie lepiej wziąć 2x4 do DualChannel.
Tu masz ram w świetnej cenie do tej płytki
Pod koniec roku bede wymieniał grafe na jakiego gtx 1060 i dołoże kolejne 8 gb RAM.Cholercia z tym biosem to niewiedziałem.Napisze do x-komu czy mi to zrobia.
Czy ten update biosu wymagany jest na każdej płycie na której chciałbym zamontować tego Ryzena 5 2600 czy też dotyczy to tylko płyt B350 ?Cz np. na tej też mnie to czeka?
Problemik rozwiązany.X-kom odpisał mi że taką aktualizacje przerowadzaja za darmo, wystarczy tylko podczas zamówienia sprzetu w sklepie powiedzieć o tym sprzedawcy.
I git. W sumie ktoś kiedyś pisał o darmowej aktualizacji w X-Kom. Na przyszłość to aktualizacji BIOS pod Ryzeny 2xxx nie wymagają tylko płyty X470. A320, B350 i X370 fabrycznie nie mają mikrokodów pod nowe CPU.