Takie buty
Dobrze, że nie wiedziałem, bo właśnie taki procek wsadziłem do swojego Optipleksa.
Jeśli czegoś nie da się zrobić, to należy znaleźć kogoś kto o tym nie wie, przyjdzie i to zrobi
Leci na 3GHz zaklejony izolacją (BSEL mod)
Widzę po zdjęciach, że do zaklejanie pinów podstawki? Co za pokrętna logika?
Z tego co czytam po internetach to w ten sposób podnosi się napięcie na płytach, które nie dają możliwości ręcznego OC. Ale specem nie jestem, więc nie poszerzę Twojej wiedzy. Dla mnie ważne, że działa
Bsel mod oszukuje FSB z tego co pamiętam, mogę się mylić.
Procesor jest wtedy rozpoznawany jako wyższy model.
Co do tej integry nawet jakby nie było to są tanie starsze karty, w zasadzie już za dychę można coś co zastąpi integrę dobrać.
Zamontowałem q9400 i o ile pod Linuksem wszystko pracuje malinowo. Tak kompy z Windowsem 10 jakby bardziej ociężałe, i wygląda jakby widziały tylko 2 rdzenie i menadżer urządzeń krzyczy, że nie zna
PCI\VEN_8086&DEV_2E15&REV_03
Ehh ten Windows
To wygląda na sterownik karty sieciowej?
…a w Bios widzą 4?Pewnie pamiętałeś o reinstalce Windowsa, bo przełożony z Duo na Quada nie zawsze złapie różnice.
Nie robiłem reinstall i faktycznie w zakładce systemowej jest widoczny dalej e7400, a w biosie q9400 Karta sieciowa działa.
Idzie jakoś wymusić, żeby wykrył nowy sprzęt?
hm… może najprościej spróbować zaktualizować sterownik w menadżerze lub odinstalować urządzenie? (nie wiem tylko co się stanie jak odinstalujesz procesor )
Jest ryzyko, jest zabawa Jutro zrobię backup i spróbuję, a nóż widelec
Sorki że po takim czasie ale wcześniej jakoś wątek mi się nie nawinął.
Doszedłeś czemu nie widzi procka jak powinien?
Miałem podobny problem w HP po swapie z C2D na Q.
Aktualizacja biosa rozwiązała problem.
U mnie quad pracował jako jeden rdzeń.
Dalej boje się stawiać system na nowo w imię zasady, jak działa to nie ruszaj;) jak ruszę te c2d to dam znać;)
Na razie na Linuksie działa super;)