Proszę o pomoc w rozbudowie mojego 4-letnigo kompa.
Parametry mojego komputera:
Płyta główna: ASUSTeK Computer INC. P5VD2-VM/SI Socket 775
Procesor: IntelGenuine Intel® CPU 2140 @ 1.60GHz (na danej płycie nie można podkręcić)
Zasilacz: Corsair CX 430w
Pamięć: DDRAM2 włożone 2Gb 667Mhz, druga 1204 MB 667Mhz nie wiem dlaczego nie współgra z tą pierwszą
Karta graficzna GeForce GT240
Chciałem ostatnio rozbudować komputer z przed lat w taki sposób żeby wydać jak najmniej kasy w stosunku do poprawy wydajności. Głównie chodzi mi o zwiększenie szybkości pracy na kompie, oraz od czasu do czasu zagrać w lepszą grę (nawet na minimalnych wymaganiach). Na rozbudowę mogę wydać do 700 zł. (najlepiej przy zostawieniu starej karty graf. I zasilacza), jednak jak mniej to lepiej.
Proszę o sugestie czy zostać przy starej podstawce i dokupić szybszy procek, czy wymieniać razem z nową płyta główną, oraz czy warto zachować stare pamięci ddr2? Na jakiego producenta w moim przypadku postawić, ADM czy Intel ?
Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Pierwszy raz słyszę o takim procesorze :o Co do RAMów to może mają różne CAS Latency Za 700 zł to można sporo wymyśleć. Ja bym wrzucił mobo pod AM3 i athlona x3 + 1 lub 2 gb ram
wystarczy zmienic proca na jakiegos E6500 albo lepszego i sprawa załatwiona, reszte bym zostawił bez zmian - tak będzie najtaniej, oczywiście osiągi bedą lepsze jak byś kupił ram, płytę i proca AMD jak wyżej - sprzęt będzie wydajniejszy i lepszy do gier
Chyba się skuszę na wymianę procka na AMD tylko wolałbym trochę lepszy Amd athlon II x4 640 może, a pamięci myślałem żeby zostawić. Nie wiem tylko jaką dobrać płytę czy są jakieś AM3 które wspiera ddr2 lub oba typy ddr2/ddr3.
2x DDR2 i 2x DDR3. Tyle, że swoje używane kości (1+2GB) sprzedasz na allegro niewiele taniej niż zapłacisz za nowe 2x2GB DDR3, więc moim zdaniem szkoda trzymać.
Między pamięcami 1333MHz, a 1600MHz różnica jest znikoma, więc raczej nie opłaca się dopłacać. Lepiej dołożyć właśnie do Athlona X4.