Rok temu złożyłem komputer z procesorem 4790k na płycie asrock z97 extreme6 z zasilaczem bequiet dark power pro 650W. Na dniach chcę zakupić do niego GTX1080. Mam pytanie czy zasilacz podoła w tej konfiguracji oraz czy z tak starą architekturą procesora nowa karta grafiki nie będzie się marnowała?
Procesor nie będzie wąskim gardłem. Wydaje mi się, że 650W spokojnie uciągnie, ale lepiej zaczekać na wypowiedź kogoś, kto dłużej używał… Ja miałem przez pewien czas GTX1080 przy tym samym zasilaczu, 32GB RAM, 3 dyskach twardych (talerzowe) i dwa SSD, dwa dodatkowe wentylatory - nic się nie działo przy zasilaczu 600W. No ale to już zaczyna się przeginanie, dobrze mieć jednak ten zapas.
Na 650W nawet bym się nie zastanawiał i uruchiamiał tą kartę.
W moim przypadku mam 2 dyski talerzowe jeden WD RED drugi WD Black, oraz na system dysk SSD. Dodatkowo do portów USB3.0 mam wpięte na stałe 6 urządzeń a do jednego portu USB3.1 dysk do automatycznych kopii zapasowych. Stąd troszkę się obawiam czy 650W da radę. Procesor nie podkręcałem za wiele na razie mam 4.3GHz
O zasilacz nie musisz się martwić, o ile nie planujesz SLI. Akurat dyski a szczególnie SSD mają niewielki pobór prądu.