Cześć, zastanawiam się od jakiegoś czasu nad rozbudową mojego kilkuletniego już PCta. Pytanie do Was, co uważacie że najlepiej byłoby wymienić w obecnym zestawie:
Płyta: MSI H110M PRO-D
Procek: I5-6500
Karta graficzna: Nvidia GTX 970
RAM: DDR4-2133 8GB Goodram albo Crucial(sam już nie pamiętam co tam siedzi, według cpu-z to manuf. Micron Technology)
Dysk twardy: Crucial BX100 250gb SSD
Budżet na upgrade’y koło 1000zł
Liczę na Waszą pomoc i za każdą z góry dziękuję
Procek najmniej na I3-10100F, a jak pozwoli budżet to i I5-10000F. Płyta rzecz jasna do wymiany, RAM możesz wymienić na 16 GB lub rozbudowac o taki sam do 16.
Dysk możesz kupić większy, ale karta zostaje, bo nic lepszego nie kupisz obecnie, chyba tylko za 2-3 tysiące.
No i uprzedzając pytanie: „ale ja nie chce zmieniać płyty, a tylko procek, nie można taniej więc?”, to odpowie: nie można. Obecna I3-10/11000 jest równa Twojej I7, a kosztuje 400 zł, więc sens „używki” jest marny.
Oczywiście cudów nie oczekuj, ale więcej RAM i lepszy procek da te kilkanaście procent w grach.
Sprzedać procek, płytę i RAM za 400. Kupić i5-10400F + płyta B560 + 16GB RAM 3200MHz
Dzięki za odpowiedzi, znalazłem w necie taką płytkę:
Brać i5-10400f + RAM czy solo i5-11400f? Jest duża różnica między tymi procesorami?
Pewnie dokupię większy dysk SSD ale to już po następnej wypłacie więc jeśli macie jakąś propozycję dysku do ±300zł to bardzo proszę o podpowiedź
Co powiecie o tej płycie?
Zmiana RAM da o wiele więcej niż wyższa seria procka, wg mnie nie warto 11400 Intel Core i5-11400F Review, Forget Ryzen for Budget Gaming - YouTube
Czyli wychodzi na to, że:
Taka płyta główna(chyba najtańsze b560 jakie znalazłem na ten moment)
- i5-10400f + RAM 3200Mhz, który powyższa płyta „obsługuje” będzie najrozsądniejszym wyborem prawda?
Tak, procek jest odpowiednio mocny, i jest dosć dobrze wyceniany, spokojnie go sparujesz z jakąś 3060. Jak spadną ceny.
Ja bym tylko RAM kupił i ew. jakiś dysk, jak jest potrzebny.
Karty graficzne drogie. Procesory są na zakręcie i wchodzi DDR5 (a ddr5 jest fajny). Nie warto inwestować w obecne rozwiązania, chyba że są jakieś superważne powody.
Daj spokój, jak zabraknie kart, to DDR5 do integry pewnie będzie must have.
Przecież ma GTX970, którego integry za 10 lat może dogonią
Gejmin-srejming… Korekcja błędów! ECC w wersjach konsumenckich. Jak dla mnie to jest coś, co może podnieść stabilność i komfort użytkowania.
Obecnie jednak za wcześnie na inwestycje, bo takie rozwiązania są powyżej budżetu.