Rozbudowa platformy AM3 (938) - jaki procesor?

Dzień Dobry,

Szukam pomocy w zakupie procesora pod platformę AM3. Rozbudowuję komputer matce, wstępnie będzie to wymiana dysku na SSD i dodanie pamięci. Płyta główna to:

GA-MA785GMT-UD2H (http://www.gigabyte.ie/products/product-page.aspx?pid=3395#ov) a obecnie zainstalowany procesor to AMD Athlon II X2 245 (zaczyna się to dławić). Płyta główna wspiera następujące procesory: http://www.gigabyte.ie/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3395  Co wybrać, aby bezsensownie nie przepłacić? Niewielki overclocking wchodzi w grę.

Z góry dzięki za pomoc!

Może podasz resztę zestawu, ten athlon może za szybki nie jest ale w laptopach gorsze montują i jakoś to działa więc może  masz RAMu za mało?

A procek to najlepiej jakiś X4 Athlon lub phenom, zależy co tam na allegro znajdziesz. Możesz też podkręcić tego co masz, 3.5GHz nie powinno być problemem.

Reszta to ‘boxowe’ chłodzenie dołączane do tego procesora (czy one są “klejone”? Przy wymianie procesora lepiej szukać jakiegoś nowego radiatora z wentylatorem?);  4GB RAM (2 x PC3-8500F (533 MHz) - Patriot 1333LL). Są jeszcze dwa sloty na RAM, ale to najmniejszy probem w tym zestawie. K.graficzna: 1GB ASUS EAH6670; Windows 7 64-bitowy.  Główne wąskie gardło do “zielony” Caviar, gdzie wrzucę SSD. Widzę, że na tym procesorze jeszcze da się wykręcić z 25%, ale to nadal trochę mało, będę się rozglądać za jakimś X4. Zupełnie jestem nie w temacie AMD/X4 - czy są jakieś modele “niepolecane” kiepskie do podkręcenia? Dzięki za pomoc.

Do czego ten komputer ma być wykorzystywany? Zmiana Athlona x2 na Athlona x4 to niekoniecznie dobry interes, jeśli komputer służy tylko do podstawowych zadań.

Komputer jest używany w 50% do gier, ale tych mniej wymagających (często są elementy 3D - np. niektóre przygodowe), ale nie jest to np. Wiedźmin 3. Jestem pewny, że głównym wąskim gardłem jest dysk twardy (będzie tam SSD), chciałem się właśnie dowiedzieć o sens wymiany procesora (jak już otwieram komputer do którego mam dostęp raz na pół roku, to na porządnie). W grach nie widać jakiegoś znaczącego spowolnienia, ale wydaje mi się, że już by było warto wymienić na coś mocniejszego. Na tym etapie nie ma sensu wymieniać całej platformy, niech wytrzyma jeszcze chociaż 2-3lata.

Odyniec_Stary: masz jakiś pomysł? Komputer już dostał SSD, ale procesor to jednak dość wąskie gardło. Na jaką “używkę” zmienić? Mam czas do maja z tym :wink:

Na żadną. Myśleć o zmianie platformy. 

Dokładnie - taki Phenom II X6 1055T (najmocniejszy dla tej płyty z TDP 95W) trzyma cene od daty 2011, te słabsze również, zarówno z TDP 125, a te ostatnie lubią się grzać.

Chyba że chcesz wydać grubą kasę na dość starą platformę.