Rozbudowa starego kompa

Witam serdecznie użytkowników!

Mój komputer za niedługo będzie miał 10 lat, chciałbym go rozbudować jeśli w ogóle miałoby to sens.  Mój obecny zombiak opiera się na archaicznym E5200 do tego 2GB ramu, karty graficznej brak, dysk 320GB. Płyta główna, dwa lata temu wymieniona na ASRock G31M-GS R2.0, zasilacz 400W.

Myślę o wymianie:

-procesor na Xeon x5460 z przejściówką na LGA775 (taki chłopaki polecali w komentarzach pod artykułem o składaniu komp do grania za 500zł)

-8GB DDR2 800

• karta graficzna 2GB ramu jeśli płyta coś takiego obsłuży

• może dysk ssd

Chciałbym ze spokojem używać komputera, zainstalować na nim Windowsa 10, od czasu do czasu zagrać w grę typu MSFX albo  Wiedźmin 2 (nie potrzebuje sprzętu typowo do grania w najnowsze tytuły na najwyższych detalach w  FullHD), czasem użyć programu graficznego itp.

dzięki za rady

Trochę szkoda aż tak inwestować w tą płytę. Ma tylko 2 gniazda pamięci, a zestaw 2x4GB będzie naprawdę drogi.

Taki procesor na alledrogo jest za 150 a pamięć za około 120 zł za dwie kości po 4GB

Pewnie jakaś wolna serwerowa, ale możesz próbować.

Od kiedy to ilość pamięci jest wyznacznikiem mocy karty?

To praktycznie nic nie mówi.

Myślałem o tym procesorze, a może jakiś inny? Czy konieczne będzie dokupienia innego chłodzenia do tego procesora?

Doradźcie proszę jaką kartę graficzną najlepiej kupić za około 250 - 300zł.

Zasilacz w razie potrzeby można zmienić, swoje lata ma a markowy w momencie zakupu na pewno nie był.

Przede wszystkim to sprawdź czy twój zasilacz nie jest na czarnej liście bo może Ci spalić cały komputerek a w końcu chcesz trochę w niego zainwestować. Tutaj masz czarną listę zasilaczy:

Pamiętaj że jest to BARDZO ważne i tak jak pan @Areh napisał, sam fakt że ma 400W nic nie mówi :wink:

Aha, no i co do tej karty do 300zł polecam Ci oczywiście GTX550 Ti. Bardzo solidna karta, sam z niej korzystam i w połączeniu z dobrym procesorem DAJE radę :wink:

Akurat jest w przecenie na alledrogo:

x5460 bardzo się grzeje. Na seryjnym chłodzeniu (z niskim profilem) będziesz mieć głośno, a w stresie ponad 90 stopni.

Co do zasilacza to na pewno jakiś no-name, który dodatkowo dość głośno chodzi. Może coś polecić co będzie pasować do tej płyty (tzn żeby pasował w ogóle do komputera, pewnie chodzi o to żeby miał odpowiednie wtyczki??)

skoro procesor ma się bardzo grzać, to może inne chłodzenie lub inny procesor który obsłuży GTX 550?

Podobno E5450 jest chłodniejszy.

Z 300 złotymi w kieszeni można śmiało polować na 750Ti.

Ale chyba używka wchodzi tylko w grę wtedy.

a duża jest różnica w wydajności pomiędzy tymi dwiema kartami? Tą GTX750Ti to za 400zł idzie kupić, taniej to ciężko…

Ale tak w ogóle to te karty są chyba na PCI Express x16 2.0 a ja nie mam takiego na swojej płycie głównej, jeśli się nie mylę.

Oj tak, jest różnica (mówimy głównie o grach) i jeżeli kosztuje te 400zł to opłaca się dołożyć do niej :wink: