Witam, wiem, że na forum można znaleźć b. dużo informacji na temat części komputerowych, ale mój przypadek nazwijmy to, jest „wyjątkowy”. Zacznę od przedstawienia mojego komputera:
Athlon XP 1900+
Shuttle AK32
512 DDR 400Mhz
GF FX 5700
WD 160 GB
Chieftec 450W nowy
Planuje w najbliższym czasie wymienić procesor, kartę graf. i płytę gł. Tak więc wszyscy wiemy, że firma AMD postanowiła zrobić większości ludzi na ziemi sieczkę z mózgu i wprowadziła nowe procki AM2. Które jak czytałem nie są wcale szybsze/lepsze niż prcki 939.
Pyt. 1
Co mi się bardziej opłaca kupować „stary” zestaw Athlon 64 3800 czy może Athlon AM2 3200-3500?! Najgorsze jest to, że te procesory są wolniejsze od starszych 64. Ale jak słyszałem firma AMD przestaje produkować płyty i procesory 939, więc czy opłaca się je kupować i w przyszłości mieć problemy z modernizacją komputera?! Następną kwestią jest pamięć jeśli kupie płytę z S-939 to chyba będę mógł wsadzić do niej moją starą pamięć?! Bo jeśli bym kupił z S-AM2 to musiałbym kupować nową pamięć, a na to już nie mam pieniędzy. Co doradzicie?
Pyt.2
Następnym pytaniem jest płyta główna, ale tu zadam prostsze pytanie: Czy opłaca się kupować płytę SLI? Jeśli tak to jaką? Tylko musi mieć 2 x PCI-E x 16, bo wiem ,że innych się nie opłaca kupować.
Pyt.3
Karta graficzna, myślałem o kupnie GF Gigabyte 7600 GT Silent Pipe II 256MB, może jest coś lepszego za tą cenę, ale ja o tym nie wiem?! I jaką firme wybrać Asus? MSI? Gigabyte? Pixelview? O co w tym chodzi?
Rozważałem też zakup Radlona X1650 Pro bo ponoć ma dobre osiągi, ale gdy bym go kupił musiałbym dobierać znowu inną płytę gł. I kolejne problemy.
Pyt. 4 – ostatnie, proszę się nie denerwować
Co sądzicie o tym zestawieniu:
AMD ATHLON 64 3800+
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI
GF 7600 GT Gigabyte Silent Pipe II 256MB
Pamiętajcie, że mam do wydania 1200zł. Czekam na wasze odpowiedzi i opinie