Nabyłem drogą kupna monitor GATEWAY 2300 (23 cale) i jak nie trudno się domyśleć występują problemy z ustawieniem wyższej rozdzielczości.
Na razie chodzi max na 1200x800p
Ściągałem już kilka wersji sterowników do karty graficznej (NVIDIA FX 5200 128 MB) ale przy próbie przejścia na wyższą rozdzielczość 1440x900 że nie wspomnę już o HD występował jeden z problemów: ( w zależności od sterownika )
czarny ekran z napisem BRAK SYGNAŁU
kolorowe paski poziome na całym obszarze monitora
obraz wychodził poza obszar monitora, przysunięcie myszki do brzegu powodowało przesuwanie się pulpitu ;D
na najnowszych sterownikach do karty są tylko dwie rozdzielczości 16:10 mianowicie HD oraz 1680 x 1050. Obie o dziwo działają ale obraz wychodzi poza obszar monitora i jest rozciągnięty
pobrałem stery do monitora, są 3 pliki: profil ICC, informator instalatora (w obu dałem ‘zainstaluj’) i plik archiwum w którym są kolejne archiwa.
w menedżerze urządzeń nie rozpoznaje mi tego monitora, tzn w polu Producent jest wpis: standardowy.
aktualna rozdzielczość 1024x768…
– Dodane 04.07.2010 (N) 15:00 –
dodałem w powerStripie rozdzielczość 1440x900 (16:10), sterownik ją akceptuje, ale wyświetla mi obraz zniekształcony, tj na górze i na dole są czarne pasy, a w poziomie obraz wyjeżdża poza obszar monitora i jest płaski (w sensie ikonki są szersze niż wyższe)
Moim zdaniem nieprawidłowo zainstalowaleś sterownik monitora. Przed jego zainstalowaniem w Menedżerze urządzeń w pozycji Monitory powinieneś mieć wpis Plug and Play. Po wskazaniu tej pozycji, wybierasz z Menu pozycje Aktualizuj sterownik > Nie, nie tym razem > Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji (zaawansowane) > Nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania > w kolejnym oknie naciskasz przycisk Z dysku… i szukasz miejsce, gdzie zapisałes folder z plikami sterownika (po rozpakowaniu), a w nim plik fhx2300.inf. Następnie potwierdzasz OK i pojawi się na liście nazwa Twojego monitora, wskazujesz go i Dalej. Następuje prawidłowe zainstalowanie sterownika. W Menedżerze urządzeń, w pozycji Monitory powinna pojawić się nazwa Twojego monitora.
Tak, teraz się zainstalował poprawnie i menedżer go widzi, ale dalej jest problem z rozdzielczością… którąkolwiek wybiorę, nieważne czy 16:10 czy inną, zawsze obraz wychodzi poza ekran, są czarne pasy na górze i dole i wszystko jest spłaszczone…
W dalszym ciągu jade na 1024x768 oczywiście spłaszczonym… ale to jedyna rozdzielczość która nie wyjeżdża poza ekran…
– Dodane 04.07.2010 (N) 19:44 –
PROBLEM ROZWIĄZANY.
Przyczyną był sterownik. Potwierdza się zasada, że to co najnowsze nie zawsze jest najlepsze
Dla potomnych z podobnym problemem: sterowniki 169.21 są OK (przynajmniej w moim wypadku)
Co prawda teraz zamiast słoneczek na gg są czarne kwadraty ale grunt ze końcu da się pracować w normalnych warunkach
Dzięki wszystkim za pomoc, zapraszam do działu grafika, chętnie pomogę w sprawach związanych z Corelem