Rozdzielczość 1440p

Witam czy rozdzielczość 1440p ma sens?, czy lepiej iść w 1080p?.Ponieważ szukam monitora do jakiś 1200 zł

Nie napisałeś jakiej wielkości interesuje Cię monitor i do czego będzie służył. Do 27 cali (włącznie) 1080p zupełnie wystarczy. Powyżej dopiero dopatrzysz się różnicy między rozdzielczościami.
W grach bardziej bym stawiał na częstotliwość odświeżania.

Zależy co chcesz robić. Do pracy rozdzielczość 2560x1440 będzie lepsza niż 1920x1080, do gier już niekoniecznie, bo wymaga to mocniejszego sprzętu.
Kwestie ilości cali monitora to już sprawa indywidualnych preferencji. Ja na FHD w przypadku 27" patrzeć już nie mogę, a do ok. 24" jest jeszcze akceptowalne. Wszystko zależy od własnego oka i odległości w jakiej siedzisz od monitora.

27 cali (lub więcej jeżeli się zmieści, ale mniej niż 30 pewnie) monitor przeznaczony głównie do grania i oglądania filmów. Odległość do monitora to jakieś 50-70 cm na oko.

Bzdura. Oczywiście, że jest różnica.

Oczywiście, że jest. Jeśli ustawisz obok siebie dwa monitory i z nosem przy ekranie będziesz szukał różnic. Podczas normalnego użytkowania i odpowiedniego oddalenia dyskomfort z pracy na monitorze FullHD nie występuje.
Wiem, wiem! Są pewnie wśród nas osoby o sokolim wzroku. Którym oczy będą krwawić od tak niskiej rozdzielczości na tak dużym ekranie - ale ja piszę o normalnych użytkownikach.

Jak chcesz głównie grać to szukaj czegoś z FreeSync i odświeżaniem wyższym niż 60Hz.
Bardzo ekonomiczna propozycja dla rozdziałki 2560x1440, ale całkiem przyzwoita: https://allegro.pl/oferta/monitor-31-5-aoc-q3279vwfd8-wqhd-75hz-freesync-7535898174
Przy tej wielkości monitora wrażenia jeśli chodzi o zagęszczenie pikseli są zbliżone do 1080p na ok. 24".