Witam.
Ostatnio natknąłem się na oznaczenia rozdzielczości filmu mHD, m720p, co oznacza to poprzedzające rozdzielczość “m” ?
Witam.
Ostatnio natknąłem się na oznaczenia rozdzielczości filmu mHD, m720p, co oznacza to poprzedzające rozdzielczość “m” ?
mHD to plik wideo o dużej rozdzielczości z zachowaniem rozmiaru poniżej 2,5GB.
oznacza to, że ludziom bije na mózg i wymyślają coraz to więcej bzdurnych wprowadzających ogólny zamęt i chaos skrótów. Poczekaj jeszcze z 4 lata i będziesz się pytał co oznacza super-hiper-biper-mega-ultra-extreme-hyper-infitie-HD m/p/i/a/b/c/d/e itd.
przedrostek m oznacza mikro czyli inaczej mówiąc film mHD czy jaki tam jeszcze wymyślą ma mniejszy bitrate dźwięku, obrazu bądź obu. I to przekłada się na mniejszy rozmiar Filmu oraz gorszą jakość. Jeszcze inczej mHD to coś pomiędzy 480p a 720p
Najśmieszniejsze jest to że oni sami się gubią w swoich dziwactwach i nigdzie nie ma żadnej konkretnej rozpiski o tym co oznacza co. Ja przynajmniej nie znalazłem.
Jak nadal jesteś ciekaw to tutaj masz wątek po angielsku który co nieco ci wytłumaczy http://x264-bb.com/general-topics/1765- … 1080p.html
Bo HD mówi wyłacznie o rozdzielczości a nie jakości czy bitrate.
Jak weżniesz filmik z komóreczki w 3GP i skonwertujesz do rozdzielczości 720 to będzie to już film HD.
Takie niestety mamy dziwne standardy które nie nakreślają bitrate do danej rozdzielczość.
mam jeszcze pytanie bo wiele filmów “720p” w internecie ma rozdzielczość 1280pixels - to jest ok, na np. 688px to jest min. to mHD? czy rzeczywiście niektóre filmy na płytach bluray mają trochę niższe rozdzielczości?
Wszystko co ma HD jest rozdzielczością 1920x1080.
Wszystko co ma HD Ready jest rozdzielczością 1280x720
mHD ma rozdzielczość 720 lub 1080 jednak ma bardzo słabą jakość obrazu i dźwięku.
Jeśli ktoś promuje swój produkt (film) rozdzielczością HD a nie zachowuje parametrów obrazu masz prawo reklamować to u sprzedawcy z racji ukrytych świadomych wad produktu. (tu chociażby zakupione filmy na płytach Blue Ray)
Sami 'spece" się wypowiadają na ten temat widzę…szkoda słow a to
Jeszcze inczej mHD to coś pomiędzy 480p a 720p
…to jest dowodem “wiedzy fahofcuf”
Piszesz o tym że ktoś wymyśla formaty a ja widzę że to ty wcielasz nowe
Kolejny pisze o sprzedaży mHD… po prostu obłęd :o
Tego słuchać się nie da…
i wiele innych takich bzdur i kwiatków.
Oto przykład 720p i m720p powiedzcie mi ZNAWCY, co jest co?
Dane techniczne:
Odpowiedz:
p027m ot igurd a p027 ot yzswreiP
Edit: dobra sorry, nie zauważyłem, ze odpowiedź jesst podana, w każdym razie trafiłem i ja widzę różnicę. mHD ma tu gorsze kolory, jest delikatnie mniej wyraźny, szczególnie przy detalach.