Rozdzielczość po HDMI (MacBook Air)

Cześć,

Planuję kupić sobie Maca, konkretnie takiego:

Nurtuje mnie jedno pytanie natury technicznej, nie koniecznie związanej z Apple.
Ten Mac posiada rozdzielczość: 1440 x 900
Czy jeśli (oczywiście przez przejściówkę) podepnę go do monitora FullHD 24 cale, to obraz na monitorze będzie o rozdzielczości 1920x1080 czy tak jak na laptopie w rozdzielczości 1440 x 900?

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość! :wink: :smile:

Będzie mieć taką rozdzielczość jako ustawisz na monitorze lub TV (FHD / 4K).

ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/16GB/256SSD/Win10 ale jeszcze sobie porównaj z nowymi ZenBookami. Dla wszystkich fanatyków marki polecam kanał Louis Rossmann
na YT :wink:

Mimo że laptop ma tylko 1440 x 900 ?

Tak ale oczywiście, tylo pamietaj że on nie ma HDMI a jedynie Thunderbolt/Mini DisplayPort .

Tak tak, pisałem że przy użyciu odpowiedniej przejściówki do gniazda Thunderbolt podepnę HDMI :slight_smile:

Rozdzielczość ekranu w laptopie jest niezależna od zewnętrznego. Oczywiście musisz ustawić je jako niezależne monitory (nie wiem czy jest to domyślne w OSX). W przeciwnym wypadku oba będą miały najniższą wspólnie wspieraną rozdzielczość.

Pracuję na takim układzie i już ci mówię jak to wygląda:
MBA ma 1440x900 i tak wyświetla obraz, po podłączeniu przejściówki i podpięciu się pod FHD jest kilka możliwości które ustawiasz w Preferencje Systemowe -> Monitory:

• wbudowany wyświetla 1440x900 i dodatkowy ma downsklalling do 1440x900
  • wbudowany ma upscalling do FHD a dodatkowy wyświetla natywne FHD
    Oprócz tego - dodatkowy monitor jest rozszerzeniem podstawowego (czyli masz większy obszar roboczy), lub jego klonem (na obu dzieje się jednocześnie to samo.
    Jeżeli chcesz traktować w tym wypadku MBA jak komputer który po przyjściu np do biura podpinasz pod monitor i na nim pracujesz jak na stacjonarnym (ja tak robię) to musisz się zaopatrzyć w mysz i klawiaturę żeby móc zamknąć MBA i odłożyć na bok a działać tylko dodatkowym monitorze i dodatkowo mieć cały czas podpiętego MBA do ładowarki, inaczej po zamknięciu klapy komputer wygaśnie.
    Uprzedzając pytania:
    -przejściówkę kupiłem za 60zł w iDream
    -kabel HDMI zwykły z EuoRTV AGD (5m za 30zł)
    -Monitro 21,5’ LG FHD (model W 2261)
    -mysz i klawiatura to Apple Wireless Keyboard (1 generacja) i Apple Magic Mouse (1 gen)
    -MBA stoi z boku na stojaczku drewnianym kupionym z Alliexpress za jakieś 70zł - jest świetny - polecam
    W razie czego podeślę zdjęcia jak to działa. Praca jest bardzo wygodna, jest tylko jedna ciekawa rzecz. Jeżeli na monitorze FHD na pulpicie porozkładam bardzo dużo plików to jak przechodzę na wbudowany wyświetlacz na na pulpicie robi się lekki bałagan (tzn. pliki ustawiają się w “stosy” - np 3 pliki jeden na drugim, ale nie przeszkadza mi to bo i tak wyszukuję je za pomocą spotlight). Po podłączeniu znów pod FHD na pulpicie robi się idealny porządek taki jaki miałem wcześniej pod FHD.
    Mam MBA 13’ Early 2014 z 4GB ram i 128GB + adapter SD z kolejnym 120GB.

Dzięki wielkie za opis jak to wszystko działa!
Jakbyś mógł to podeślij zdjecia:)

PS. Myślisz że MacBook którego chcę kupić, uciągnie w miarę płynnie SolidWorks (będę musiał odpalić Windowsa)

To tylko matryca, jak podłączysz inną to do niej się dostosuje.

Przepraszam że dopiero dzisiaj, ale ilość pracy nie pozwoliła mi się tym zająć :slight_smile:

dodane :slight_smile:

A co do Solidworks to się nie wypowiem - nie znam tego oprogramowania. Nie wiem czy chodzi o oprogramowanie projektowe Solidworks czy oprogramowanie do grafiki 3d Solidworks. Najlepiej sprawdź w zestawieniu z wymaganiami producenta oprogramowania. MBA po odpaleniu WIndowsa w trybie Bootcamp zachowuje się jak zwykły laptop z i5, 4GB RAM i i grafiką Intel HD 5000 w moim wypadku więc wydajność typowo biurowa.

Może zadaję głupie i trywialne pytania, ale będzie to mój pierwszy Mac.
Jeśli kupię wersję 128GB to ile będę miał dostępnego miejsca? Całe 128GB czy 128GB uszczuplone o miejsce które zajmuje system i aplikacje?

128GB minus miejsce na system i preinstalowane aplikacje (których jeżeli nie chcesz można się w części pozbyć). Ja powiększyłem sobie pojemność dysku za pomocą adaptera SD i karty SD - pisałem o tym na blogu:

Do trzymania danych się sprawdza. Dodatkowo opłacam sobie Apple iCloud za 2,99euro miesięcznie (200GB), jak nie potrzebujesz aż tyle to masz w alternatywie za 0,99 euro miesięcznie 50GB i tam trzymam zdjęcia i część danych (to co na Biurku (pulpicie) bo jest autosynchronizacja biurka z iCloud). Oprócz tego mam jeszcze OneDrive od M$ o pojemności 1TB w ramach subskrypcji Microsoft Office 365. Ja w tej chwili mam dostępna 53,13GB ze 121,12GB na dysku twardym i 43,15 ze 128,24GB na karcie SD. iClouda mam zajęte ok 98GB z 200 dostępnych a na OneDrive jakieś tam 25GB zajęte z 1024GB dostępnych.

Czyli tego miejsca zostaje niewiele :confused:

To są wyniku po używaniu laptopa bez żadnego formatu od marca 2015. Prowadzę multiagencje ubezpieczeniową, mam od cholery dokumentów, skanów, baz danych, kilka gier i ok 65GB filmów i zdjęć. Jeżeli nie obrabiasz grafiki 3d i filmów 4k to taki zestaw wystarczy. Poza tym od czego są dyski przenośne jako archiwum? No ale każdy podług siebie - miałbym 256GB + SD i chmury też bym nie narzekał.

A za połowę ceny dostaniesz normalnego lapka i nie będziesz się musiał męczyć z chorą polityką Apple, przestarzałymi na starcie podzespołami i ograniczonymi konfiguracjami.

1 polubienie