Rozdzielczość renderingu w grze?

Mam zainstalowaną grę Call of Duty Advanced Warfare i mam pytanie, czym różni się rozdzielczość renderingu od rozdzielczości ekranu, bo zmniejszyłem na średnią rozdzielczość, ale ekran pozostawiłem na taka samą rozdzielczość i jest niby trochę polepszyła się wydajność w grze? Czy to to samo co skalowanie obrazu, bo w grze Ryse Son of Rome jest skalowanie obrazu?

Nie znam tej gry ale nie spotkałem sie z pojęciem rozdzielczości renderingu. Może to sie tam tak nazywa. Ale to jest jak dpi przy drukowaniu. To znaczy jakiś przedmiot może być wyświetlany np przy pomocy 100 punktów albo 1000 punktów. Masz wtedy ładniejszy obraz. To chodzi o dokładnośc tekstur.

I w CoD:AW również raczej to będzie skalowanie obrazu. Jest to chyba jakiś myk robiony pod tak zwane “konsole nowej generacji” :hahaha:

Aha, ale najważniejsze, że jak zmieniłem rozdzielczość renderingu na średnie, to przynajmniej masz troch lepsza wydajność aniżeli jakbym obniżył rozdzielczość ekranu, a obraz w grze niczym prawie się nie różni. No chyba, że jak by ktoś z mikroskopem śledził obraz wyświetlany, to możeby zauważył różnice. :smiley:

Nie grałem w CODa to nie wiem, ale w euro truck simulator 2 chyba było coś podobnego, mogłeś wybrać coś z procentami np. 100% = normalna jakość w grze, 80% = minimalnie gorsza jakość, a wydajność czasami sporo lepsza, 50% lub ileś = wyglądała gra jak film w kiepskiej jakości na dużym ekranie? a np. przy 200% = bardzo dużo fpsów kradło… Tak w codzie też jest?

W ETS 2 jest ta opcja, o której mówisz. A najnowsza wersja ajkoś giga zoptymalizowana bo klatki mi lecą 100 fps na full detalach. :smiley: